Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Държавата намери 3,1 млн. лв. за културата

Снимка: Румен Добрев - Държавата намери 3,1 млн. лв. за културата

Снимка: Румен Добрев

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 3, 1 млн. лв. по бюджета на Министерството на културата, съобщи на сайта си висшето арт ведомство.  Решението бе взето, след като мнозина артисти сигнализират от около месец насам, че ако не бъдат намерени около 5 млн. лв., театрите може да затворят през септември, вместо да стартират новия сезон.

Държавата осигурява допълнителните средства чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет. Парите не са достатъчни, за да функционират нормално сценичните изкуства до края на годината, но ще стигнат колкото до края на управлението на служебния кабинет. Останалата част от парите трябва да намери следващият министър на културата.

От отпуснатата сума 100 000 лв. са за извършване на ремонт по сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство. С друго постановление по бюджета на община Кърджали беше одобрен допълнителен трансфер на 80 000 лв. Средствата се предоставят за продължаване на археологическите разкопки и проучване на комплекса Перперикон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС