Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Държавата национализира колекцията на Васил Божков?

Съкровищата му ще бъдат придобити от държавата, ако бъде доказан престъпният характер на придобиването им

Златен венец от колекцията на Васил Божков. Снимка: Фондация „Тракия“ - Държавата национализира колекцията на Васил Божков?

Златен венец от колекцията на Васил Божков. Снимка: Фондация „Тракия“

6566 артефакта от колекцията на Васил Божков ще бъдат национализирани, ако се докаже престъпният характер на придобиването им, става ясно днес на специално организиран брифинг в Съдебната палата с участието на говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Само 212 от иззетите културни ценности на Фондация „Тракия“ са регистрирани. Всички останали може да бъдат иззети в полза на държавата, тъй като по думите на Милева „се явяват незаконно придобити и държани от обвиняемия Божков“.

На 1 октомври прокуратурата е приключила претърсването и изземването на артефакти от музея на Фондация „Тракия“ на столичната ул. „Московска“ № 43, започнало през януари тази година. Срещу Васил Божков е образувано досъдебно производство на специализираната прокуратура, по което той е привлечен към наказателна отговорност за ръководене на организирана престъпна група, създадена с цел извършване на данъчни и финансови престъпления.

Според  прокуратурата по-голямата част от предметите на „Московска“ 43 са съхранявани в нарушение на международните стандарти – в кашони, картонени кутии, пликове, увити във вестници и дори в насипно състояние, върху опаковките им са намерени бележки с ръкописен текст, обозначаващи районите в България, където са намерени – за тях от прокуратурата подозира, че са придобити от иманяри.

За 212-те регистрирани предмети според прокуратурата е направена занижена оценка и са категоризирани като движими ценности, които не представляват национално богатство. Предстои нова експертна оценка от международни специалисти. След това, ако се докаже престъпният характер на придобиването им, колекцията на Васил Божков може да бъде обявена за публично-държавна собственост.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Ако се съберат достатъчно доказателства в тази насока, ще бъдат предприети съответните законови процедури за обявяване на колекцията на Васил Божков за публично-държавна собственост“, заключи Сийка Милева.

Колекционерът Васил Божков реагира веднага във Фейсбук страницата си, като заяви:

„В продължение на 8 месеца прокуратурата граби и унищожава световно-историческо наследство по поръчка на Пеевски. Много от артефактите са увредени, други вече са пуснати в продажба на международните пазари”.

Според него „държавата иска да лиши българския народ от колекцията заради лични ползи”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах