Държавата отпуска пари за писатели и драматурзи

Право да кандидатстват ще имат автори на поне една издадена книга или поставена пиеса (линк)

Снимка: Площад Славейков - Държавата отпуска пари за писатели и драматурзи

Снимка: Площад Славейков

Писателите на свободна практика ще бъдат финансирани от Министерството на културата. В сайта на министерството е публикуван проект, който подлежи на обществено обсъждане, преди да бъде даден ход на програмата. Общественото обсъждане ще продължи до 25 декември 2020 г.

Програмата за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата е изцяло нова, досега държавата не е подпомагала директно творците в областта на културата. Целта на програмата е да окаже финансова подкрепа за създаване на нови литературни творби във всички жанрове.

Според предложения проект подборът на кандидатите ще стане на конкурсен принцип. Право да кандидатстват ще имат физически лица, осъществяващи дейност в областта на литературата – поети, писатели, драматурзи, с издадени в хартиен формат една и повече творби и/или поставена на сцена минимум една авторска пиеса.

Кандидатите ще трябва да представят подробно описание на проект за ново произведение до 3 страници, откъс от художествен текст на български, написан от тях, творческа биография и препоръка от издател, който възнамерява да издаде произведението след написването му (с изключение на драматургичните творби).  Приемат се намерения от издателства, които имат най-малко шест издадени книги.

Фантастико

Срокът за написване на произведението ще бъде една година след отпускане на финансирането.

Експертната комисия, която ще оценява кой да получи пари, за да пише, ще бъде съставена от експерти от Министерство на културата и външни експерти, предложени от творчески съюзи, други професионални организации, университети и утвърдени специалисти в областта на литературата.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах