Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Държавата отпуска пари за писатели и драматурзи

Право да кандидатстват ще имат автори на поне една издадена книга или поставена пиеса (линк)

Снимка: Площад Славейков - Държавата отпуска пари за писатели и драматурзи

Снимка: Площад Славейков

Писателите на свободна практика ще бъдат финансирани от Министерството на културата. В сайта на министерството е публикуван проект, който подлежи на обществено обсъждане, преди да бъде даден ход на програмата. Общественото обсъждане ще продължи до 25 декември 2020 г.

Програмата за подпомагане на творчески проекти в областта на литературата е изцяло нова, досега държавата не е подпомагала директно творците в областта на културата. Целта на програмата е да окаже финансова подкрепа за създаване на нови литературни творби във всички жанрове.

Според предложения проект подборът на кандидатите ще стане на конкурсен принцип. Право да кандидатстват ще имат физически лица, осъществяващи дейност в областта на литературата – поети, писатели, драматурзи, с издадени в хартиен формат една и повече творби и/или поставена на сцена минимум една авторска пиеса.

Кандидатите ще трябва да представят подробно описание на проект за ново произведение до 3 страници, откъс от художествен текст на български, написан от тях, творческа биография и препоръка от издател, който възнамерява да издаде произведението след написването му (с изключение на драматургичните творби).  Приемат се намерения от издателства, които имат най-малко шест издадени книги.

Срокът за написване на произведението ще бъде една година след отпускане на финансирането.

Експертната комисия, която ще оценява кой да получи пари, за да пише, ще бъде съставена от експерти от Министерство на културата и външни експерти, предложени от творчески съюзи, други професионални организации, университети и утвърдени специалисти в областта на литературата.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg