Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

България платила £20 хил. за изложбата на Рашидов в Лондон

Експозицията била част от официалната програма на българското европредседателство - 10 дни след закриването му

„Това е най-интересното, което в Лондон през тази година, тези шест месеца ще има“, заяви за своята изложба в английската столица Вежди Рашидов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - България платила £20 хил. за изложбата на Рашидов в Лондон

„Това е най-интересното, което в Лондон през тази година, тези шест месеца ще има“, заяви за своята изложба в английската столица Вежди Рашидов. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

„Ами да ви взема една покана, вие няма да дойдете, далече е, в Лондон е, разбира се – обърна се към Антон Хекимян в студиото на Би Ти Ви депутатът Вежди Рашидов и подаде на водещия списание, по думите на госта – „магазинното списание на Бритиш мюзеум“.– Роден има изложба в Лондон и аз съм много щастлив, че първа страница е Роден, а втора страница… („сте вие“ – довърши мисълта му Хекимян). Това е най-интересното, което в Лондон през тази година, тези шест месеца ще има. Приятно е, приятно е да се видиш в компания сериозна.“

Най-интересното арт събитие това лято в Лондон не е инсталацията на Кристо „Мастаба“, за която той си плаща сам, се оказва платената от българската държава изложба на депутата Вежди Рашидов. Председателят на Комисията по култура и медии в парламента нареди през месец юли свои произведения в лондонската галерия „Галиарди“ – за която се похвали по БНТ, Би Ти Ви и още медии. За нея от държавната хазна са похарчени 20 340 британски лири, съобщи министърът на културата Боил Банов в отговор на парламентарно питане от Стоян Мирчев от БСП. Парите били дадени, защото изложбата била част от официалната програма на българското европредседателство. Впрочем, нашето председателство свърши на 30 юни, а изложбата на Рашидов е открита десет дни по-късно.

Откриването бе на 10 юли, а ден по-рано българската държава пръсна още пари за присъствието на събитието на представители от България, начело с премиера Бойко Борисов.

Министър Банов твърди, че поканата към Рашидов дошла от галерията и изложбата била организирана заедно с Българския културен институт в Лондон.

„Високото ниво на събитието допринася за популяризиране и повишаване на имиджа на българската култура във Великобритания, поради което изложбата е включена в официалната програма на европредседателството“, обяснява Банов, цитиран от в. „Сега“.

Неясно е как точно са били разпределени разходите между „Галиарди“ и Българския културен център в британската столица – дали цялата посочена сума е отишла за галерията, или част от нея са и средствата, похарчени от културния център. Министърът на културата твърди, че галерията се е задължила да организира и да бъде домакин на откриването на изложбата, както и да предостави безвъзмездно залите до края на изложбата, 21 юли, ангажирала се е също с „кураторски услуги“ и изготвянето на „мейлинг лист, включващ известни представители на арт средите и елита на английското общество“. От своя страна Българският културен център се е нагърбил с рекламата – финансирал е поканите, дизайна на каталога за публикуване от Международната конфедерация на арт критиците, отпечатването на 5 каталога с твърди корици за откриването и коктейла.

А дали не е платена с държавните пари и статията на английски критик, в която се посочва, че българският скулптор продължава пътя на творци като Микеланджело и Донатело?

Вижте още: ВЪПРОСИТЕ, КОИТО НЕ МОЖАХМЕ ДА ЗАДАДЕМ НА ВЕЖДИ РАШИДОВ

ИЗГУБЕНИ В ПРЕВОДА НА ЛУВЪРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС