Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Държавна награда „Паисий Хилендарски” за проф. Вера Найденова

Церемонията по връчването е проведена на живо в Министерски съвет

Проф. Вера Найденова и премиерът Бойко Борисов по време на церемонията в Министерския съвет. Снимка: Министерство на културата - Държавна награда „Паисий Хилендарски” за проф. Вера Найденова

Проф. Вера Найденова и премиерът Бойко Борисов по време на церемонията в Министерския съвет. Снимка: Министерство на културата

Проф. Вера Найденова, доктор на науките, критик и теоретик в областта на филмовото изкуство, получи Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. Връчи ѝ я лично министър-председателят Бойко Борисов. Отличието се дава за изключителен принос в развитието на националната културна идентичност и духовни ценности.

Министерството на културата цитира думите на проф. Стефанова по време на церемонията в Министерски съвет:

„Особено развълнувана съм, защото знам кои хора са получавали тази награда и за мен тя винаги е била недостижима. Приемам я като знак на уважение и признание на ролята на критиката в художествената култура. Хората винаги ще имат нужда да огледат своите вълнения и разсъждения в тези на професионалистите”.

Цитирани са и думите на премиера:

„Критиката дава възможност на самите режисьори да мислят за следващите филми и върху това, което предлагат. Радвам се, че българското кино се развива в момента – страхотни и сериали, и филми, и артисти, и творци имаме. Така, че за нас действително днес е хубав празник”.

Номинацията и наградата за проф. Найденова бе обоснована от министъра на културата Боил Банов с думите:

„Един от най-големите умове на нашето съвремие, изключителен човек с огромен принос за развитието и разбирането на киното. Не само българското, а и в световен мащаб, човек с огромен принос за развитието на българската култура”.

Държавната награда „Св. Паисий Хилендарски” е учредена с Постановление на Министерски съвет от 28 юли 2000 г. Тазгодишният ѝ носител бе определен от жури с председател акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН. Носители на приза са били проф. Вера Мутафчиева, акад. Светлин Русев, проф. Стефан Данаилов, Йордан Радичков, Богомил Райнов, Валери Петров и др. Миналата година отличието получи българският режисьор и театрален педагог проф. Димитрина Георгиева Гюрова-Савова.

Проф. Вера Найденова е родена в село Торос край Ловеч. Завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ и театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Дългогодишен преподавател в Театралната академия.

Критик и теоретик в областта на филмовото изкуство с голям авторитет, проф. Найденова е личност със значителен и оригинален принос за духовното развитие на съвременната българска култура, един от най-компетентните специалисти на територията на оценъчно-оперативната и теоретико-естетическата мисъл. Свидетелство за това са нейните книги като „Актьори на българското кино“ (в съавторство с Иван Дечев), „Човекът на екрана“, „Керваните на киното пътуват“, „Георги Георгиев-Гец“, „Кино – познато и непознато“ и др., както и десетките статии, рецензии, портрети, студии за българското и световно кино на страниците на специализирания и всекидневния печат у нас и в чужбина.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС