Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Държавна награда за поезия „Никола Вапцаров” ще връчва Министерството на културата

Паричният ѝ еквивалент ще бъде 10 хил. лв.

Международна литературна награда "Никола Вапцаров" е била учредена за пръв път през 1979 г. Снимка: Уикипедия - Държавна награда за поезия „Никола Вапцаров” ще връчва Министерството на културата

Международна литературна награда "Никола Вапцаров" е била учредена за пръв път през 1979 г. Снимка: Уикипедия

Награда за поезия „Никола Вапцаров“ възнамерява да учреди Министерството на културата, съобщиха от институцията. Тя ще се връчва веднъж на всеки три години за високи творчески резултати в областта на поезията.

Номинациите за отличието ще се разглеждат от експертна комисия от представители на Българската академия на науките, Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Св. Кл. Охридски“ и Националния литературен музей – къща музей „Никола Вапцаров“. Паричният еквивалент на държавната награда за поезия ще бъде в размер на 10 хил. лв., които ще се осигуряват от бюджета на министерството. Ще бъде връчвана и художествена пластика.

Международна литературна награда „Никола Вапцаров“ е била учредена през 1979 г. По регламент е била присъждана на всеки пет години на чуждестранни автори за цялостно литературно творчество и за принос в изследването и популяризирането на Вапцаровата поезия.

Връчена е за първи път на честването на 70- годишнината от рождението на поета, а след това през 1984 и 1989 г. Сред носителите на наградата са Ален Боске (Франция), Уилям Мередит (САЩ), Олег Шестински, Владимир Соколов и Едуардас Межелайтис (СССР), Иняцио Бутита (Италия), Ярослав Ивашкевич (Полша), Никифорис Вретакос (Гърция), Амрита Притам (Индия) и др.

Вижте още: ВРЪЩАТ ДЪРЖАВНАТА НАГРАДА „ХРИСТО БОТЕВ“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg