Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Държавна помощ за свободните творци само за изцяло български творби с онлайн версия

12 млн. лева ще бъдат раздадени до стотинка на хората на свободна практика, обещават от Министерство на културата

Снимка: Емил Л. Георгиев - Държавна помощ за свободните творци само за изцяло български творби с онлайн версия

Снимка: Емил Л. Георгиев

Три хиляди творци на свободна практика ще получат по 4 хил. лева за културни проекти, или общо 12 млн. лева – част от плана на културното министерство за разпределение на отпуснатите от Министерски съвет допълнителни 15 млн. лева за култура, съобщи министър Боил Банов. Има две основни условия, за да бъдат отпуснати субсидиите. Първото е да се работи по български творби – литература, драматургия, поезия, романи… Второто е, че всеки проект трябва да има онлайн версия, за да може да бъде излъчен в канала на Министерството на културата в Ютюб.

Според министър Банов свободните артисти в страната са точно 3 хил. души и така всеки от тях има шанс да бъде подпомогнат.

„Ще дадем възможност на всеки от тях да реализира своя проект и своите мечти в тези трудни времена. 1147 човека бяха подпомогнати от първоначалната помощ, отпусната от културното министерство – почти на 100% бяха подкрепени с три минимални работни заплати и осигуровките към тях. До стотинка средствата стигнаха до хората. Сега и тези 12 млн. ще стигнат до стотинка при всеки отделен творец“, заяви министърът на брифинг в Министерство на културата.

Милион и половина лева ще отидат за подкрепа на частни организации в сферата на изкуствата, като театри, кина, галерии.

По 500 хил. лева ще бъдат заделени за програма „Социалноангажирани изкуства“ и за програма „Публики“. За програма „Творческа Европа“ са предвидени 300 хил. лева. За служителите на Национален фонд „Култура“ са отделени 150 хил. лева.

Министерството на културата е отпуснало допълнителни пари извън предвидените от Министерски съвет 15 млн. лева. 300 хил. ще бъдат дадени на Литературния музей към Министерството на културата за подкрепа на писатели, поети, драматурзи.

Със 700 хил. лева пък ще бъде подпомогнато цирковото и вариететното изкуство.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg