Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Държавните театри агонизират, на общинските в София им вдигат заплатите

Да си актьор в столичен общински театър вече е по-рентабилно, отколкото в държавен. - Държавните театри агонизират, на общинските в София им вдигат заплатите

Да си актьор в столичен общински театър вече е по-рентабилно, отколкото в държавен.

Докато държавните театри се канят да свият докрай колана през септември, Софийското кметство развързва кесията за своите 4 сцени. Днес на заседание на Столичния общински съвет (СОС) ще бъде гласувано предложение всички приходи на Театър „София“, „Зад канала“, „Възраждане“ и Кукления театър да остават в собствената им каса, научи „Площад Славейков“. Досега те връщаха 20% от постъпленията си обратно в общинската каса.

„Това означава, че нашите културни институти ще могат да харчат 100% от от собствените си приходи“, обясни зам.-кметът Тодор Чобанов, подготвил промяната.

Допълнителните пари ще бъдат отпуснати, ако четирите театъра имат определен минимум представления. Ето какви по-точно са условията на общинарите: „Реализираните собствени приходи от определената годишна субсидия за предходната бюджетна година да са 20% за Театър „София“, „Зад канала“ и „Възраждане“ и 17% за Столичния куклен театър; реализираните представления през предходната бюджетна година да са не по-малко от 200 за Театър „София“, Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Възраждане“ и не по-малко от 300 за Столичния куклен театър; да нямат неразплатени веществени разходи„.

Ако някой от четирите културни института на Столична община не успее да изпълни условията, той ще може да харчи до 80% от приходите си от билети.

Новите финансови условия вероятно ще предизвикат подем в общинските трупи, където и без друго се работи с по-малко напрежение в сравнение с държавните културни институти. Да си актьор на столичната общинска сцена ще става все по-рентабилно, тъй като промяната ще доведе и до увеличение на допълнителното материално стимулиране за най-играещите. Занапред директорите на тези театри ще имат право сами да определят месечните възнаграждения на своите актьори, вероятно ще могат да плащат и по-високи хонорари на артистите, които работят на свободна практика. Ще има леко повишение и на заплатите за техническия състав – точките за брой обслужени представления се вдигат от 0,2 на 0,5.

„Считам, че предложените промени са естествено продължение на реформата в областта на театрите, осъществена от Столична община, – казва зам.-кметът Чобанов в предложението си до СОС за промяна, – като ще допринесат за развитието на столичните общински театри. Приемането им ще увеличи отговорността на столичните общински театри, ще стимулира активността им в разнообразяването и насищането с повече качествени представления на театралните им сезони, ще доведе до още по-справедливо допълнително материално стимулиране на служителите и работниците в съответните театри и ще създаде условия за по-голяма конкурентност на столичните общински театри с държавните театри в София.“

В държавните театри доскоро също настояваха да използват 100% от приходите си. Но в момента се надяват да им изплащат редовно поне регламентираните. Както стана ясно, заради ръста на представления и зрители предвиденият бюджет ще бъде изчерпан до месец-два. На служебния министър на културата – който и да е той – няма да му е никак леко, тъй като трябва да намери „от някъде“ липсващите 10-15 млн. лв., за да се разплати със сценичните изкуства до края на годината.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС