Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Сто камшика, ако не умрете от смях

Предисторията на атентата във френското сатирично списание Шарли Ебдо

Нападателите пред редакцията на "Шарли Ебдо". - Сто камшика, ако не умрете от смях

Нападателите пред редакцията на "Шарли Ебдо".

Френското списание „Шарли Ебдо” е известно с това, че притежава смелостта да отвръща на опитите за репресия на свободата на словото. Един от последните им публикации в социалната мрежа Туитър е провокация към лидера на терористичната организация „Ислямска държава в Ирак и Леванта”, разказва „Гардиън“.

Днес около 11,30 часа редакцията на „Шарли Ебдо“ бе атакувана от трима нападатели с калашници, които открили стрелба срещу журналистите и карикатуристите. Убитите са 12, между тях са главният редактор и трима карикатуристи. Няколко души са тежко ранени. Според оцелели, стрелците са говорели перфектен френски без акцент, но крещели на арабски „Аллах е велик!“ и „Отмъстихме за нашия пророк!“

charliehebdo

Мигове преди редакцията на „Шарли Ебдо” да бъде атакувана, в Туитър акаунта на медията е публикувана карикатура, в която се честити новата година и се пожелава „специално добро здраве” на Абу Бакр ал-Багдади – лидер на Ислямска държава.

Корицата на тазседмичното издание на списанието съдържа провокативния нов роман на Мишел Уелбек „Подчинение“, който сатиризира Франция, управлявана от мюсюлмански президент.

Това са последните няколко примера за публикации, които отговарят смело на заплахите спрямо свободата на словото.

През ноември 2011 г. в редакцията на списанието избухна бомба, след като медията публикува специално издание, „редактирано” от пророка Мохамед и наречено „Шариа Ебдо”. На корицата бе поставена карикатура на Мохамед, който заплашва читателите със „сто камшика, ако не умрат от смях”.

Поставената в отговор бомба напълно разруши парижката редакция на списанието, сайтът му беше хакнат, а журналистите получиха смъртни заплахи. Това обаче не спря нито екипа, нито един от карикатуристите – Стефан Шарбоние, който от известно време живее под полицейска закрила.

Шест дни по-късно списанието публикува на корицата си журналист на „Шарли Ебдо”, който се целува уста в уста с брадясал мюсюлманин. Заглавието беше „Любовта е по-силна от омразата”.

По-малко от година след това списанието публикува още карикатури на Мохамед, в това число и рисунки, на които е изобразен гол. „Шарли Ебдо” излезе и с корица, на която пророкът е в инвалидна количка, бутана от ортодоксален евреин. Френското правителство като застраховка затвори посолствата, културните центрове и училищата в 20 държави от страх от репресивни мерки.

Части от френската жандармерия беше разположена в редакцията на „Шарли Ебдо”, за да защити журналистите от директни атаки.
Външният министър Лорен Фабиюс публично разкритикува редакционната политика, задавайки въпроса дали действията на списанието са разумни и интелигентни, тъй като те откровено наливат масло в огъня.

Жерар Биар, главният редактор на списанието, отхвърли критиките. “Ние сме медия, която уважава френските закони. Ако тук има закони, които не са по-различни от тези в Кабул или Рияд, няма да си правим труда да зачитаме и тях.”

През 1970 година на „Харакири Ебдо” – предшественика на „Шарли Ебдо”, е забранено да публикува пародия, която се отнася непочтително към сбогуването на Франция с покойния бивш президент Шарл дьо Гол. За да избегнат забраната, собствениците на списанието го преименуват на „Шарли Ебдо”. Избират точно това заглавие, защото по онова време към „Харакири Ебдо” излиза месечен комикс, който се нарича Шарли Менсел. Разбира се, имат и втора причина да го кръстят така и тя е неособено уважителната препратка към починалия баща на Петата френска република.

През 1981 година списанието затваря врати поради липса на продажби, но през 1992 година стартира отново в сегашната си форма.

Убити са карикатуристите на списанието.

Убити са карикатуристите на списанието.

12 души загинаха след нападението във френското сатирично издание "Шарли Ебдо".

12 души загинаха след нападението във френското сатирично издание „Шарли Ебдо“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС