Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Дъщерята“ на Салвадор Дали не му е дете

ДНК-тестове на тленните останки на художника сочат, че той не е биологичен баща на гадателката Пилар Абел

Общ поглед към изложбата „Салвадор до Дали“ в Лиеж, Белгия, от 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - „Дъщерята“ на Салвадор Дали не му е дете

Общ поглед към изложбата „Салвадор до Дали“ в Лиеж, Белгия, от 2016 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Салвадор Дали не е баща на жената, която твърди, че е единственото дете и наследник на ексцентричния художник – това е изводът от направена ДНК-експертиза, постановена от съда, съобщава „Гардиън“.

Пилар Абел, 61-годишна гадателка на карти „Таро“ от Жирона, в последните десет години се опитва да докаже, че е плод на любовна афера между Дали и майка ѝ от 1955 г.

През юни мадриски съд постанови тленните останки на сюрреалиста да бъдат ексхумирани, след като предходни опити за това претърпяха провал. Месец по-късно експерти влязоха в криптата под музея „Дали“ в родния град на артиста, Фигерес, за да вземат ДНК-проби от косата, ноктите и костите му.

Сега фондацията „Гала-Салвадор Дали“, която управлява наследството на художника и която бе твърдо против ексхумацията, съобщи, че анализ на останките е показал, че Дали няма връзка с Абел. От организацията посочиха, че според данните, изпратени в съда от Националния институт по токсикология и съдебна експертиза, Салвадор Дали не е неин биологичен баща.

„Заключението не е изненадващо за фондацията, предвид че никога не е било давано доказателство за истинността на предполагаемо родителство – се казва в официално изявление от „Гала-Салвадор Дали“. – Доволни сме, че докладът слага край на абсурден и изкуствено създаден спор, и че фигурата на Салвадор Дали остава окончателно неопетнена от подобни безпочвени твърдения.“

Пилар Абел от десет години се опитва да докаже, че е дъщеря на Салвадор Дали. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Самата Абел коментира пред испанския „Ел Паис“, че нито тя, нито адвокатите ѝ са получили резултатите от тестовете.

„Докато не получим официално становище, те могат да казват каквото си искат – заявява тя. – Не се крия и без значение какъв е резултатът – позитивен, негативен или невалиден, ще дам пресконференция, за го обясня.“

Вижте още: САЛВАДОР ДАЛИ СТАВА БАЩА СЛЕД СМЪРТТА СИ?

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg