Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дъстин Хофман: Аз съм евреин. Предците ми оцеляха, за да съм тук

Актьорът научи от телевизионно предаване за прабаба си, избягала от жестокостите на ГУЛАГ

Дъстин Хофман се разплака, след като научи историята на героя в семейството му – прабаба му Либа. - Дъстин Хофман: Аз съм евреин. Предците ми оцеляха, за да съм тук

Дъстин Хофман се разплака, след като научи историята на героя в семейството му – прабаба му Либа.

Бащата на носителя на Оскар Дъстин Хофман никога не е говорил пред него за болезненото минало на семейството като еврейски бежанци от съветстката бруталност. Но в скорошен епизод на предаването „Открий корените си“ 78-годишният актьор за първи път научи истинската история на фамилията си.

Хофман се разплака, след като водещият Хенри Луис Гейтс му показа медицински картон, принадлежал на прабаба му Либа, която при изключително скромни шансове на своя страна, успява да емигрира в САЩ (през 1930-а), въпреки че губи едната си ръка и част от зрението си по време на тежък, петгодишен престой в комунистическия концентрационен лагер ГУЛАГ.

В медицински записки от Елис Айлънд, мястото, на което първо попадат бежанците в опит да се устроят в Съединените щати, Либа е описана като „грохнала“ при пристигането си. Но това определено не я спира да изгради живота си отново в Чикаго, където умира на 76 години през 1944-а.

Съпругът и синът ѝ са убити от тайните служби на Съветския съюз. След като оцелява пет години през жестокостите в лагера, Либа избягва от него и стига до Аржентина, преди да се премести в САЩ.

В кратък клип от последния епизод на предаването, което разкрива семейната история на знаменитости, водещият Гейтс казва на Хофман:

„Това е героят на Вашето семейно дърво“, след което прави и всички разкрития, държани в тайна от Хофман от детството му насам.

„Истински герой – отвръща актьорът и се разплаква. – Днес хората ме питат: „Какъв сте Вие?“. Казвам: „Аз съм евреин“. Всички те оцеляха, за да бъда аз тук.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg