Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Датчици следят интереса към музейни експонати

След падането на маските ще се изследват и емоционалните реакции на посетителите

Първите данни показват, че посетителите обикновено гледат един експонат около 4-5 секунди и само в особени случаи задържат вниманието си за повече от 15 секунди. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Датчици следят интереса към музейни експонати

Първите данни показват, че посетителите обикновено гледат един експонат около 4-5 секунди и само в особени случаи задържат вниманието си за повече от 15 секунди. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Системата ShareArt, разработена от Националната агенция за нови технологии, енергетика и устойчиво икономическо развитие в Италия, оценява привлекателността на изкуството в очите на посетителите на музеите, съобщават италианските медии. В момента системата се тества в музеите на Болоня.

Специалните датчици, поставени до всяко произведение, оценяват множество параметри: как зрителят се приближава до експоната, колко време прекарва до него, от какво разстояние го наблюдава, колко точно посетители се спират, от кой пол са и на каква възраст. След като бъдат отменени задължителните маски в музеите, системата ще може да отчита и емоционалните реакции на посетителите.

Главната задача на ShareArt е да се увеличи посещаемостта на музеите и галериите, пострадали сериозно заради епидомиологичните ограничения. Информацията от системата ще бъде полезна за по-добро планиране на експозициите и маршрутите за разглеждането им. Някои от по-интересните експонати вероятно ще получат и по-добри позиции, допълнително осветяване и разположение спрямо останалите.

Първите резултати от работата на датчиците на ShareArt вече са получени. Според тях посетителите обикновено гледат един експонат около 4-5 секунди и само в особени случаи задържат вниманието си за повече от 15 секунди.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg