Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Датска политкоректна Библия възмути християните

В изданието са изтрити думите „грях”, „благодат”, „милост” и „Израел“

Скандалът с фалшифицираната библия се разгаря, докато църквите в Дания провеждат първите си литургии, след като страната бе поставена под национална карантина заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Датска политкоректна Библия възмути християните

Скандалът с фалшифицираната библия се разгаря, докато църквите в Дания провеждат първите си литургии, след като страната бе поставена под национална карантина заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Политкоректна Библия” разбуни духовете в християнския свят. Датското библейско общество издаде в началото на тази година нов превод на свещената книга, в който отсъстват думите „грях”, „благодат”, „милост” и „съюз”, съобщава полското католическо издание „Вяра”. Думата „Израел” е изключена от превода и променена на „ние”. Според авторите на новия превод това се прави, за да може Библията да бъде приета от съвременните датчани, които не разбират смисъла на някои канонични формулировки.

Още през 2012 г. в Дания е публикуван превод на Новия Завет, в който почти изцяло е било премахнато споменаването на „Израел” с обяснението, че читателите го бъркат със съвременната държава Израел, посочват в изданието „Вяра”.

Фактът на подмяната е разкрит от Ян Фрост, датски евреин, който открил множество фалшификации и публично настоял за промяна. Според него в библейския Нов завет „Израел” е заменен в 59 от 60 споменавания, а в Стария Завет са останали само 9% от споменаванията.

Спорът вече е международен, след като в него се намесиха библейски общества от целия свят. Учени-библеисти от Израел излязоха с призив за изтегляне на „политкоректната” Библия от пазара, в което се казва:

Фантастико

Удивени сме от внесените изменения. Дори те да помагат Библията да стигне до повече миряни, трябва да се помни, че никой не трябва да фалшифицира словото Божие”.

Учените от Израел твърдят още, че политически коректната фалшификация на Библията е направена в угода на растящата мюсюлманска общност в Дания.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах