VivaPay

Датска политкоректна Библия възмути християните

В изданието са изтрити думите „грях”, „благодат”, „милост” и „Израел“

Скандалът с фалшифицираната библия се разгаря, докато църквите в Дания провеждат първите си литургии, след като страната бе поставена под национална карантина заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Датска политкоректна Библия възмути християните

Скандалът с фалшифицираната библия се разгаря, докато църквите в Дания провеждат първите си литургии, след като страната бе поставена под национална карантина заради коронавируса. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Политкоректна Библия” разбуни духовете в християнския свят. Датското библейско общество издаде в началото на тази година нов превод на свещената книга, в който отсъстват думите „грях”, „благодат”, „милост” и „съюз”, съобщава полското католическо издание „Вяра”. Думата „Израел” е изключена от превода и променена на „ние”. Според авторите на новия превод това се прави, за да може Библията да бъде приета от съвременните датчани, които не разбират смисъла на някои канонични формулировки.

Още през 2012 г. в Дания е публикуван превод на Новия Завет, в който почти изцяло е било премахнато споменаването на „Израел” с обяснението, че читателите го бъркат със съвременната държава Израел, посочват в изданието „Вяра”.

Фактът на подмяната е разкрит от Ян Фрост, датски евреин, който открил множество фалшификации и публично настоял за промяна. Според него в библейския Нов завет „Израел” е заменен в 59 от 60 споменавания, а в Стария Завет са останали само 9% от споменаванията.

Спорът вече е международен, след като в него се намесиха библейски общества от целия свят. Учени-библеисти от Израел излязоха с призив за изтегляне на „политкоректната” Библия от пазара, в което се казва:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Удивени сме от внесените изменения. Дори те да помагат Библията да стигне до повече миряни, трябва да се помни, че никой не трябва да фалшифицира словото Божие”.

Учените от Израел твърдят още, че политически коректната фалшификация на Библията е направена в угода на растящата мюсюлманска общност в Дания.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg