Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Даваш кръв, за да платиш вход за фестивал в Трансилвания

Музикалният форум дарява телесната течност на своите фенове на Националния институт по кръводаряване в Румъния

Прочутият вампир Дракула дарява кръв на плаката на музикалния фестивал. - Даваш кръв, за да платиш вход за фестивал в Трансилвания

Прочутият вампир Дракула дарява кръв на плаката на музикалния фестивал.

Леко убождане, за да присъстваш на фестивал? Защо не? От 30 юли до 2 август изпълнители и зрители се стичат в Клуж-Напока – малко градче, разположено в област Трансилвания, Румъния. В очакване на празненствата, на организаторите им хрумва идеята да накарат феновете да заплатят присъствието си с кръв, пише френският „Льо Поан“.

Pay with blood – не може да се отрече, че слоганът звучи зловещо Untold предлага 30 % намаление на всеки, който дари кръв в един от 42-та центъра за кръвопреливане в Румъния.

Кампанията, лансирана в сътрудничество с Националния институт по кръводаряване, има за цел да направи съпричастно населението на страната към кръводаряването. Според института Румъния е една от европейските страни с най-малко активни кръводарители – едва 1,7 % от хората в тази държава. Болшинството от кръводарителите го правят, когато близък роднина има нужда от кръвопреливане.

blood

„Като се има предвид, че Румъния се сблъсква с остър недостиг на кръв в медицинските заведения, кампания, която се вдъхновява от митовете, за да привлече вниманието, е добре дошла“, коментира директорът на фестивала Богдан Бута.

Дракула, вампирският символ

Фестивалът използва митичната представа за областта Трансилвания – земя известна с вампирите си, най-прословутият от които е Дракула.

„Обсъждахме как да интегрираме Дракула в нашия фестивал и след като видяхме цифрите и изоставането на страната в кръводаряването, ни хрумна тази идея – обяснява Стефана Джурджиу, пиар на фестивала. – Затова и направихме афиш с Дракула, който дава кръв.“

Untold се надява на не по-малко от 500 кръводарители, според сайта на фестивала. Изглежда, че офертата намира отзвук, защото 45 човека вече се възползваха още в първите дни след обявяването й.

Кампанията породи не само гражданско движение. Благодарение на инициативата, фестивалът получи и неочаквана международна известност, след като информацията бе подета от най-големите световни медии.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg