Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Давид на Микеланджело покрит в черно в памет на жертвите в Украйна

Защото Украйна е Давид, който се бори срещу тиранията на Голиат, заяви кметът на Флоренция

Покритата скулптура е точно пред входа на Палацо Векио във Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Давид на Микеланджело покрит в черно в памет на жертвите в Украйна

Покритата скулптура е точно пред входа на Палацо Векио във Флоренция. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Реплика на Давид на Микеланджело във Флоренция бе покрита в черно в знак на солидарност към загубилите живота си във войната в Украйна, съобщава италианската агенция АНСА. Скулптурата на „Piazza della Signoria“ до Палацо Векио бе завита с плътен черен плат, на който ясно се отличава украинското знаме, на 6 март – деня, в който светът отбеляза 547 години от рождението на Микеланджело.

Инициативата е на кмета на града Дарио Нардела и на представители на украинската общност в града.

„Днес искаме да отбележим рождения ден на Микеланджело, 6 март, с този жест, израз на болка и траур – коментира Нардела, цитиран от АНСА. – Това е много силен жест, с който да припомним хилядите жертви, които броим през изминалите дни – цивилни граждани от Киев и други украински градове, но също и войници. Искаме да почетем и руските войници, младите руски войници, изпратени от Путин и неговото правителство да умрат в безумна, несправедлива и необяснима война. Давид е символ на свободата. А Давид срещу Голиат е историята на украинците, които се борят за свободата си. Чувстваме украинците близки, защото за нас те са Давид, който се бори срещу тиранията на Голиат.“

Покриването на популярната скулптура се случва тъкмо когато градът посреща първите бежанци от Украйна. Оригиналът на произведението може да се види в Галерия Академия във Флоренция.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg