Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Давидовата кула, най-престъпното сборище в света

40-етажният небостъргач в Каракас е най-високото вертикално гето

 Небостъргачът е извън контрола на полицията и външни лица в него не се допускат. Снимки: Алехандро Сегара - Давидовата кула, най-престъпното сборище в света

Небостъргачът е извън контрола на полицията и външни лица в него не се допускат. Снимки: Алехандро Сегара

В 21 първи век дори гетата променят облика си. Ламаринените колиби в Африка, накацалите една над друга къщурки в бразилските фавели и кирпичените съборетини във Факултето изглеждат примитивно в сравнение със сборището на хиляди ренегати, покатерили се към небесата над венецуелската столица Каракас. 40-етажната Давидова кула е дом на престъпници, анархисти и обикновени бедняци. Нарият я още „пиратска утопия“. Сега властите започват поетапно изселване от небостъргача, чийто микросвят не подлежи на никакъв външен контрол.

Венецуелският фотограф Алехандро Сегара е сред малкото външни лица, осмелили се да проникнат в гигантската структура и да покажат на околния свят битието на обитателите й. В Каракас той направи изложба със снимки от най-високото в света вертикално гето, която се радва на голям интерес.

Geto-8

„Нарекох я „Другата страна на Давидовата кула“, защото исках да развенчая мита, че там живеят само престъпници. Всъщност, там е пълно с честни семейства, които просто искат да имат място, което да наричат свой дом. Те с гордост ми разказаха как са успели да подредят живота си и да направят така, че да се чувстват в безопасност. Кулата по нищо не се отличава от другите сгради – коридори и врати. Трябваше да моля обитателите да ме пуснат вътре и да получа разрешение да снимам. Макар и да е по-добра от типично гето, в Давидовата кула се живее трудно. Там няма асансьори, водата не стига до горните етажи, а когато много електрически уреди са включени едновременно, токът спира. Липсват и парапети по стълбищата, заради което пияни и малки деца често намират смъртта си“, разказва Алехандро Чегаре.

Geto-3

Небостъргачът е трябвало да бъде финансовият център на Венецуела, където да се помещават най-голямата местна банка, офисите на няколко корпорации и един хотел. В средата на 90-те години, след смъртта на инвеститора, строителството на почти завършената кула е преустановено. Не след дълго вътрешността й е завзета от криминални банди.

Каракас е най-престъпният град в Южна Америка. Давидовата кула пък е най-престъпното място в Каракас. Небостъргачът е извън контрола на полицията и външни лица в него не се допускат.

Geto-6

През 2000 г. срещу давидовите престъпници се изправят анархистът Давид Лопес, по прякор Честния, и баптисткият пастор Алехандро Ел Ниньо Даса. Самите те са прекарали над 10 години в затвора и са врели и кипели в сенчестия свят. Двамата сформират собствена банда и прогонват гангстерите от небостъргача. Година по-късно Честния пада от 14-ия етаж.

Давидовата кула става широко известна по света най-вече заради щатския сериал „Родина“ (Homeland). В един от епизодите от третия сезон главният герой се крие из бетонните й лабиринти от американските тайни служби.

Geto-7

Понастоящем населението на небостъргача се състои предимно от две големи групи баптисти и анархисти. Вертикалното гето си има свои магазини, зъболекарски кабинет, спортна зала, фризьорски салон. До първите 10 етажа може да се придвижвате с велосипед или мотоциклет, но после трябва да използвате стълбищата.

Geto-2

Най-активните жители на Давидовата кула редовно се събират да обсъждат текущите проблеми и бъдещите задачи на комуната. Те обитават долните 28 етажа, защото там има вода и канализация. Всяко семейство плаща за охрана по 200 боливара (малко над 30 долара) на месец. Нарушителите на реда се наказват с обществено полезен труд или се прогонват.

Geto-5

 

Хората от горните етажи живеят по свои собствени правила. Те не участват в общите инициативи на кулата. Най-горните недостроени етажи са дом за най-бедните. Много от жителите на небостъргача се прехранват с продажба на наркотици, участие в банди и грабежи по улиците на Каракас.

Geto-4

Тази година правителството на Венецуела започна да изселва обитателите на Давидовата кула. Бездомниците са настанявани в специално построени за тях домове в рамките на програмата „Велика жилищна мисия“, чийто патрон е президентът Николас Мадуро. Съдбата на небостъргача е неясна, но според слуховете той ще бъде поверен на китайска строителна фирма.

Geto-10

Geto-1

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС