Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

ДДС върху книгите остава 20%

Предложението на ДПС и Делян Пеевски не намери подкрепа в парламента

Любими събития на читателите са Пролетния базар и Алеята на книгата, когато и се продават най-много издания. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - ДДС върху книгите остава 20%

Любими събития на читателите са Пролетния базар и Алеята на книгата, когато и се продават най-много издания. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

Данъкът върху книги и учебници остава 20%, реши парламентът на 20 ноември, при гласуването на второ четене на промените в данъчните закони за 2020 г. Предложението на Делян Пеевски, внесено от партията на депутата – ДПС, не намери одобрение сред управляващата коалиция, съобщава „Медиапул“.

Вижте още: ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ОТПАДАНЕ НА ДДС ЗА КНИГИТЕ ВНЕСЕНО В ПАРЛАМЕНТА

Предложението бе внесено в парламента от ДПС миналата седмица, но темата бе повдигната от  Делян Пеевски още през юни, в един от малкото работни дни, в които присъства в Народното събрание. Няколко дни по-късно по темата се изказа и премиерът Борисов, който представи идеята като своя и заяви, че с финансовия министър Владислав Горанов вече са обмисляли подобна мярка. Според Горанов обаче тя била „неприемлива“, въпреки че министър-председателят изтъкна, че образованието е приоритет за ГЕРБ.

СЛЕД ПЕЕВСКИ, И БОРИСОВ ЗАГОВОРИ ЗА ОТПАДАНЕ НА ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ

Още през юни, когато Пеевски заговори за намаляването на ставката за някои основни хранителни продукти и отпадането на данъка върху хартиените печатни издания, някои издателите прецениха, че подобна стъпка няма да се отрази върху цената за крайния потребител. Като плюс можело да се изведе евентуалното повишаване на нивото на изданията, както и по-доброто заплащане на преводачи, илюстратори и т.н.

ЩЕ СВАЛИ ЛИ ПЕЕВСКИ ДДС ВЪРХУ КНИГИТЕ

Предложението на Пеевски получи подкрепата на БСП, но както се случи и през 2018 г., не бе достатъчно убедително за управляващата коалиция. За това е допринесло и отсъствието на депутатите от ДПС, които преди гласуването напуснаха парламентарната зала в знак на протест, че за заместник-председател на парламента бе избран Валери Симеонов от „Обединени патриоти“, пише „Сега“.

След второ четене в парламента се запазва още данъчното облагане на лекарства, хляб, месо, мляко, яйца и други основни хранителни продукти.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg