Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Де Ниро изтегли филм срещу ваксинацията от фестивала „Трайбека“

Актьорът, който има дете с аутизъм, се отказа от лентата, след като се консултирал с „научната общност“

Робърт де Ниро се огъна пред натиска да оттегли антиваксърския филм, режисиран от дискредитирания британски лекар Андрю Уейкфийлд. - Де Ниро изтегли филм срещу ваксинацията от фестивала „Трайбека“

Робърт де Ниро се огъна пред натиска да оттегли антиваксърския филм, режисиран от дискредитирания британски лекар Андрю Уейкфийлд.

Спорен филм за недоказаната връзка между ваксините и аутизма бе изтеглен от Робърт де Ниро от кинофестивала „Трайбека“, след като актьорът се консултирал с „научната общност“ и установил, че „има известни опасения относно някои неща във филма“.

Като баща на дете с аутизъм и съосновател на фестивала, Де Ниро отначало защитаваше решението си да покаже Vaxxed: from Cover-Up to Catastrophe („Ваксини: От прикриване до катастрофа“), независимо от възмущението на лекари и учени, отбелязва „Гардиън“.

Повтарящи се изследвания, в които са участвали над милион деца, не са открили никакви доказателства за връзка между детските ваксинации и аутизма. Но малки групи активисти вярват и настояват, че ваксинациите могат да увредят децата.

В петък Де Ниро пусна официално обяснение за промяната на позицията си:

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

„Възнамерявах да покажа този филм, за да дам шанс на възможността за разговор по тема, която е дълбоко лична за мен и семейството ми. Но сред като го гледахме отново заедно екипа на фестивала „Трайбека“ и със специалисти от научната общност, ние решихме, че той няма да допринесе за задълбочаване на дискусията, както си надявах.

Фестивалът не се опитва да бяга от противоречиви теми, нито се притеснява от тях. Но относно този филм имаме известни опасения, заради които решихме да го извадим от програмата на фестивала.“

Спорният филм е режисиран от Андрю Уейкфийлд, дискредитиран британски бивш лекар, публикувал през 1998 г. изследване, което сочи за връзки между ваксините срещу морбили, паротит, рубеола и аутизма. В публикацията бързо бяха открити множество пропуски и фалшификации, а британското списание „Медикъл джърнъл“ го нарече „старателно изработена измама“.

Списание „Лансет“, което бе публикувало изследването, се отрече от него през 2010-а, а същата година Уейкфийлд бе лишен от правото да практикува медицина в Обединеното кралство.

Уейкфийлд се появява в трейлъра на своя филм и твърди, че Центърът за контрол и превенция на заболяванията крие доказателства, които подкрепят разобличеното му като измама изследване. В трейлъра е зададен въпроса „В безопасност ли са нашите деца?“ на фона на кадри с димяща спринцовка.

Видни учени и хора от света на киното призоваха филма да не бъде показван – с аргумента, че с включването му в престижния фестивал Де Ниро и организаторите биха легитимирали твърденията на Уейкфийлд.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах