Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Дебат във Великобритания за налагането на „британщината“ в сериалите

Министър предложи закон да задължава обществените медии да създават „типично британско съдържание“, но веднага бе уволнен

„Имението Даунтън“ предава типично британските ценности и бележи международен успех, аргументира се вече бившият министър.  - Дебат във Великобритания за налагането на „британщината“ в сериалите

„Имението Даунтън“ предава типично британските ценности и бележи международен успех, аргументира се вече бившият министър.

Обществените медии на Великобритания скоро може да бъдат задължени да създават програми, които да изтъкват „британщината“, или по-точно британските ценности, съобщават британските медии. Джон Уитингдейл, министър по въпросите, свързани с медиите, има намерение да предложи закон за „разширяване на компетенциите на обществените радио и телевизионни оператори, така че да има изискване те да създават типично британско съдържание“.

Според проектозакона на Уитингдейл, сериали като „Доктор Кой“, „Имението Даунтън“, „Бодигард“ и др. бележат голям международен успех, но заедно с това отразяват британските ценности.

Само ден след като обясни плановете си на 16 септември, Уитингдейл бе уволнен от министър-председателя Борис Джонсън. Преди това Уитингдейл опита да обясни, че употребенията от него термин „британщина“ е „концепция, трудна за измерване“ и добави, че трябва да се водят разговори с медийния регулатор, за да се уточни как „ще проработи задължението за британщината“.

Предложението на Уитингдейл едва ли ще се превърне в закон, но пък стана широко обсъждана тема в социалните мрежи и предизвика големи подигравки. Появиха се дефиниции на потребители за „типично британски“ продукции и какво точно трябва да съдържат, за да отговарят на изискването – типичното ястие за Острова „фиш енд чипс“, лондонски бус, работник от средната класа, който си свирука, „расизъм от време на време“ и др.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Някои изразиха недоволството си към един от примерите, посочени от Уитингдейл – „Derry Girls“, продукция от Северна Ирландия, която често се подиграва на англичаните и порядките им.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах