Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дебатът за новите книжни щандове на площад „Славейков”

От „Спаси София” твърдят, че цената им е десетократно завишена; живеещи в квартала негодуват срещу завръщането на сергиите заради хаоса и мръсотията, а и защото наоколо е пълно с книжарници

Столичният площад „Славейков“ след ремонта. Снимка: Площад Славейков - Дебатът за новите книжни щандове на площад „Славейков”

Столичният площад „Славейков“ след ремонта. Снимка: Площад Славейков

Година и половина след края на ремонта на площад „Славейков“ и 3 години, след като бяха премахнати книжните сергии, предстои нова промяна на емблематичното столично пространство. Още при първите планове за реконструкция на площада беше обявено, че сергиите за книги няма да се върнат в стария си вид, но се търсеха начини да се впишат в новата визия на площада. А преди дни стана ясно, че на „Славейков“ се планира да бъдат поставени щандове за книги по проект на арх. Димитър Паскалев.

Новите книжни сергии ще бъдат разположени под перголите, ще имат собствено осветление, отопление и навес. Витрините ще са високи 3 метра. На горните рафтове ще са книгите. Вечер конструкцията ще се сгъва и книгите ще остават затворени в нея. Стъклото е със специални UV филтри и е удароустойчиво. Освен това е предвидено през съоръжението да минава отопление, което да поддържа постоянна температура за комфорта на търговците.

Новината провокира пореден дебат за визията на обичания от столичани площад. В Общинския съвет темата е преди всичко високата цена на щандовете, а гражданите онлайн негодуват основно срещу завръщането на книжните сергии. За разлика от предишни години, днес гласовете в защита на сергиите с книги почти липсват.

Цената, одобрена от финансовата комисия към общинския съвет, е 276 хил. лв. без ДДС за общо седем щанда, около 40 хил. лв .за бройка. Когато обаче е представян проекта за ремонт на бул. „Граф Игнатиев“, там са предвиждани щандове на единична цена 2400 лв., личи от архивите.

Общинските съветници от Демократична България и БСП посочват, че това са поредните изключително скъпи изделия на площад „Славейков“, като припомнят, че поставените през 2019 г. пейки струваха по 2125 лв. едната.
От „Пазари Запад” по време на обсъждането в Общината, заявяват вече, че става дума за „дълговечно и качествено изпълнение с ювелирна и дизайнерска стойност“. Срокът на годност, обявен в проекта, е 30 години. Преди да бъдат поставени щандовете, от „Пазари Запад” обещават първоначално да се постави реален прототип на проекта на място, за да се прецени обществената реакция.

Членовете на групата „Спаси София” изложиха онлайн собствени изчисления за себестойността на щандовете според представения проект:

„Ето как изглежда кражбата, която ни предлагат от ГЕРБ за седемте щанда на площад „Славейков“ за 331 000 лв. Когато сравним цените за Общината с пазарните, виждаме до 10-кратно завишаване: триплекс стъкло предвидено на фантастичната цена от 600 лв. на квадратен метър. Най-скъпият вариант, който намерихме онлайн, е 68 лв. с ДДС, т.е. цената е десетократно завишена! Шперплатът е 108 лв./кв.м (материал и труд), при положение, че най-скъпият, с дебелина 21 мм, струва 33 лв./кв.м с ДДС, а трислойните дървени платна струват 50лв./кв.м с ДДС! Отоплително тяло по 1800 лв. бройката, при пазарна цена за подобни елементи стига до 380 лв. с ДДС. ЛЕД лентата също е многократно по-скъпа от пазарните цени. Общината е готова да плати 84 лв. за линеен метър, а намираме същия продукт за около 6 лв. Металните конструкции и елементи се продават, измерват и плащат на килограм, не на кв.м., както предлагат от Общината. Монтажа ще платим два пъти – 18 000 лв. с ДДС за целия проект и отделно разходи за монтаж за всяка позиция и материал в КСС. Транспорта също – той по правило се включва в разходите за монтаж, но от Общината предлагат отделна категория – по допълнителни 4800 лв. на щанд. За сравнение, транспорт от София до Брюксел с 22 тона камион струва 5600 лв. с ДДС.

По всичко личи, че се предлага нов ремонт тип „общежитието в Дружба“, на нереално завишени цени. От ГЕРБ сигурно ще кажат, че това са най-качествените материали на света и че такива щандове са уникални и ги има само в Дубай, но това ли е приоритетът на София? Защо трябва да плащаме за квадратен метър стъкло по 600 лв. и каква ще е ползата за софиянци от тази „инвестиция“? Отговорите дължи вносителят, Георги Георгиев от ГЕРБ, който трябва да обоснове защо предлага да дадем 331 000 лв. за няколко щанда на Славейков!“.

Площад „Славейков“ остава в съзнанието на столичани като място, където се продават книги, макар и това да е сравнително нова функция на площада – от началото на 90-те години на ХХ век, която практически стана излишна след появата на множество книжарници на ключови места в града и масовото онлайн предлагане на книжни издания. Художникът Чавдар Гюзелев разсъждава върху темата за това градско пространство в профила си във Фейсбук:

„Има все още много наивни хора, които мислят, че сергеджийницата с банановите кашони е била открай време на този площад. Някои дори се умиляват и сантиментално ги наричат „букинисти“, като онези в Париж, покрай Сена. Само че тези от площад „Славейков“ имат толкова общо с парижките, колкото София с Париж. Други настояват, че е по-добре да се продават книги, отколкото да има кафенета, например. Но освен вида на сергиите, нека не забравяме самите търговци и хаоса, а и мръсотията, която създават. Да припомня за кой ли път, че наоколо вече е пълно с книжарници и книгите нямат нужда от допълнителни платформи, както това бе нужно в началото на 90-те, когато всички одържавени някога книжарници наоколо затвориха и това бе причината за появата на незаконните сергии, които превзеха това пространство за дълги години. Площад „Славейков“ не е бил проектиран за тази цел. Това пространство не бива да бъде задръствано. Сегашните тежки и грозни перголи, имитиращи стилизирани дървета, са създадени, за да подслоняват сергиите. Иначе нямат смисъл. А категорично решение за премахване на сергиите не се взе поради популистки мотиви от страна на местната власт да угоди на тези, които настояваха за запазване на „букинистите“. Да, сега приетото решение е нещо средно – уж ще са временни, уж са по-малки и по-прибрани, но това също е несъобразен компромис…“.

Срещу завръщането на книжните щандове има и сигнали на граждани, заведени в деловодството на общината. Веселин Йосифов например пише до СОС, за да заяви от името на живеещите в района столичани категоричното им несъгласие с идеята за възстановяване на пазара за книги на площада и да прикани общинските съветници да преосмислят решението си:

„В очите на хората, неживеещи в района, идеята за възстановяване на пазара може би изглежда добре, а вероятно е и възможност да се генерират финансови средства за общината, но това в никакъв случай не може да става за сметка на качеството на живот на живеещите в района, които от години сме подложени на всевъзможни неудобства. Пазарът задръстваше едно от хубавите места за разходка в центъра на София с кашоните от банани, с количките, с които се пренасяха книгите в разнообразни часове на деня, с клошарите, които се събираха, за да просят около сергиите, с глутниците улични кучета след затваряне на сергиите, привлечени от хранителните остатъци, и с общата мизерия, която всичко това генерираше. След ремонта този проблем най-сетне бе разрешен. Независимо колко модерно биха изглеждали новите сергии, те си остават сергии заедно с цялата екосистема от колички, кашони, пренасяне и т.н.“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg