Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Дебати за употребата на полово неутрален език в Германия

В някои телевизии вече го прилагат, обръщайки се към зрителите с „Добър вечер на всички“, а в печата го обозначават със знаци - „*“ или „:“

Джеръми Айрънс и Патрисия Каас в кадър от филма „И сега... дами и господа“ (2002). Полово неутралният език вероятно не би засегнал подобни заглавия в киното. - Дебати за употребата на полово неутрален език в Германия

Джеръми Айрънс и Патрисия Каас в кадър от филма „И сега... дами и господа“ (2002). Полово неутралният език вероятно не би засегнал подобни заглавия в киното.

За полово справедлив език в текстовете на законите в Германия ще се бори кандидатката за канцлер на партията на Зелените Аналена Бербок, ако бъде избрана. Това стана ясно от нейно интервю в неделното издание на берлинския вестник „Тагесшпигел“. В последните седмици темата за употребата на формите за женски и мъжки род на съществителни имена и полово неутралния език предизвика дебати и различни реакции в медиите в Германия.

„Искам да правя политика за всички хора и това означава и да се обръщам към всички“, обяснява Бербок пред изданието.

Езикът също може да разделя и обществото трябва да внимава за това, твърди тя.

„Днес говорим повече за „лекарки и лекари“, отколкото просто за „лекари“, защото иначе в съзнанието изниква само образът на мъжа“, отбелязва Бербок.

Тенденцията за „полово справедлив“ или „полово неутрален“ език изисква да се избягва употребата на изрази, които наблягат само на един пол, или като цяло да се ограничи използването на полово маркирани съществителни имена.

Според последователите на тенденцията при назоваването на професии например трябва да се използват както формата за мъжки, така и тази за женски род – не просто „Lehrer“ (учители), а „Lehrerinnen und Lehrer“ (учителки и учители). В немските медии все по-често се налага и съкратената форма, означена с определен графичен знак (най-често „*“ или „:“), позволяваща едновременното назоваване и на двете форми – „Lehrer*innen“.

В други случаи поддръжниците на идеята за полово неутралния език дори отричат напълно думите и изразите, предполагащи принадлежност към конкретен пол. Известен стана примерът с решението на авиокомпанията „Луфтханза“ да ограничи употребата на класическото обръщение към пасажерите „Уважаеми дами и господа“.

Вижте още: „ЛУФТХАНЗА“ ЩЕ ОГРАНИЧИ УПОТРЕБАТА НА ОБРЪЩЕНИЕТО „ДАМИ И ГОСПОДА“

Медиите в Германия са разделени по въпроса дали и как да прилагат полово неутрален език. От водещите телевизии например в новините на ZDF някои журналисти използват комбинираната форма за съществителните от женски и мъжки род, правейки акустична пауза на мястото на „*“ и започват новинарската си програма с „Добър вечер на всички“. Друга е практиката в телевизионната мрежа ARD – там използват традиционния поздрав „Добър вечер, дами и господа“ и „няма планове това да бъде променено“, казва говорител на телевизията пред изданието „Билд“.

Междувременно в средата на месеца проучване на ZDF отчете, че мнозинството от хората в Германия не подкрепя употребата на изрази със знака „*“  – едва 25% от запитаните одобрява новата тенденция.

Коментаторите в големите немски медии през последните месеци са на различни позиции по въпроса за полово неутралния език. Авторите в сайта на телевизия „Велт“ Андреас Рьодер и бившата депутатка Кристина Шрьодер например настояват, че „граматичният род не изобразява биологичния пол“.

„Едно малцинство с претенцията за правилно мнение налага волята си над мнозинството“, заявяват колумнистите.

Същевременно авторката на изданието „taz“ Зимоне Шмолак смята, че промените няма как да бъдат избегнати.

„Не само, че е справедливо, просто е и логично равенството да се усеща и по отношение на езика“.

В интервюто пред „Тагесшпигел“ Бербок не дава подробности как точно би въвела полово неутрален език в текстовете на законите, ако стане канцлер след изборите на 26 септември. Според социологически агенции в Германия към момента партия „Съюз 90/Зелени“ се очертава като втора сила в Бундестага (с близо 19% от гласовете на запитаните) след съюза ХДС/ХСС (около 28%) и пред социалдемократите (около 16%).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90