Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Дебютният роман на Тарантино излиза на български, „съвършено възмутителен и увлекателен”

Книгата „Имало едно време в Холивуд” разказва повече от филма

Леонардо ди Каприо и Брад Пит в „Имало едно време в Холивуд“ - Дебютният роман на Тарантино излиза на български, „съвършено възмутителен и увлекателен”

Леонардо ди Каприо и Брад Пит в „Имало едно време в Холивуд“

„Имало едно време в Холивуд“ – дебютният роман на Куентин Тарантино, ще се появи на български в края на март 2022 г., съобщават от издателство „Кръг“.

Книгата не е новелизация на филма, а преосмисляне на сюжета и героите, замислено още преди екранизацията. В нея са включени и няколко глави, посветени на живота на Клиф Буут (изигран във филма от Брад Пит, който печели „Оскар“ за тази роля). Преводът е на Борислав Стефанов.

Още преди премиерата на филма режисьорът заинтригува своите почитатели, съобщавайки за голямо количество материал, който не е успял да влезе в сценария, като например историята за гибелта на съпругата на Клиф Буут.

„В продължение на пет или шест години, докато пишех сценария, продължавах да записвам и неща, за които бях сигурен, че няма да влязат във филма“, казва в интервю Тарантино.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

И докато филмът „Имало едно време в Холивуд“ играе със Златния век на американското кино, то книгата добавя допълнителен слой за разбирането му. Елиминирано е въздействието на актьорските образи. Клиф Буут на симпатичния Брад Пит не е особнякът от книгата. В романа Тарантино влиза в неговия вътрешен свят много по-дълбоко, отколкото на екрана.

Кулминационната сцена от филма, схватката с членовете на сектата на Чарлз Менсън, е спомената бегло в романа. Основното е миналото на главните герои. Читателят ще се запознае по-добре със самия Менсън и с режисьора Роман Полански.

След излизането си на 29 юни 2021 г. романът получи противоречиви оценки от критиците. Дуайт Гарнър от „Ню Йорк Таймс“ отбелязва, че „Тарантино не се опитва да ни впечатли със сложни изречения“. Питър Брадшоу от „Гардиън“ нарича книгата „съвършено възмутителна и увлекателна“. Чарлз Ероусмит от „Вашингтон пост“ одобрява атмосферата на романа и „взривните диалози“, които според него въздействат на хартия също толкова силно, колкото и на екран. Кейти Росеински от „Ивнинг Стандарт“ казва, че според нея „Тарантино пише собствен фенфикшън, макар и с неоспорим талант“.

Веднага след излизането си „Имало едно време в Холивуд“ става най-продаваната книга в „Амазон“. През първата седмица тя заема и първо място в списъка на бестселърите на „Ню Йорк Таймс“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах