POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Деградацията на Европа” – приоритетна тема за руското държавно кино

200 млн. евро отпуска руското Министерство на културата за пропагандни филми

Стопкадър от филма „Глад“, забранен от руското Министерство на културата, защото разказва за гладните години в Поволжието - „Деградацията на Европа” – приоритетна тема за руското държавно кино

Стопкадър от филма „Глад“, забранен от руското Министерство на културата, защото разказва за гладните години в Поволжието

В Русия приоритетно ще се финансират филми за „неоколониалната политика на страните от англо-саксонския свят, деградацията на Европа и формирането на многополюсния свят“, става ясно от публикуван списък в сайта на руското Министерство на културата. 12 милиарда рубли (200 млн. евро) ще бъдат отпуснати за кино в Русия през 2023 г., но само ако филмите отговарят на посочените в списък критерии.

Сред изброените задължителни теми освен европейската деградация са и „противодействие на съвременните прояви на фашизъм и нацизъм“, „популяризация на героизма и самоотвержеността на руските воини в специалната военна операция“, „миротворческата мисия на Русия“, „освободителната мисия на съветските войници“, „дезориентация в общественото пространство по време на порастване, пренасищане с информация“, „развитието на Далечния Изток и Арктика“ и др.

Руското Министерство на културата не за пръв път публикува списък на приоритетните теми за държавна подкрепа на киното. През миналата година, преди инвазията срещу Украйна, сред темите са били „борба с тероризма“, „противодействие на екстремизма“, „борба с опитите да се фалшифицира историята“. Антизападни формулировки не са били използвани досега.

Междувременно същото министерство забрани да се излъчва документалния филм „Глад“, който разказва за глада в Поволжието през 1921 – 1923 г. с аргумента, че в него има „сведения, забранени за разпространение от законодателството на Руската федерация“, без да се уточнява какви са те.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90