Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Деймиън Хърст ще изгори хиляди свои картини в Лондон

Първата клада - пърформанс ще бъде на 9 септември

Деймиън Хърст с част от картините, които през септември ще станат на пепел. Снимка: Damien Hirst and Science Ltd. - Деймиън Хърст ще изгори хиляди свои картини в Лондон

Деймиън Хърст с част от картините, които през септември ще станат на пепел. Снимка: Damien Hirst and Science Ltd.

Деймиън Хърст ще изгори хиляди свои картини в Лондон през есента. Пърформансът на художника е за неговата лондонска галерия Newport Street Gallery и е част от НФТ проекта „The Currency“ (Валутата), съобщава „Арт Нюзпейпър“.

През 2016 г. Хърст създава 10 хил. еднакви картини с характерните за стила му цветни точки, всяка от тях с различно заглавие. През 2021 г. творбите са дигитализирани като НФТ и се продават за 2 хил. долара за брой. Всеки купувач получава избор – може да задържи творбата като НФТ или да я получи във физическия ѝ вариант, но в никакъв случай не може да я притежава и по двата начина и няма право да промени мнението си на по-късен етап. Малко над 4 хил. души са поискали оригинала, сочи статистиката. Останалите физически творби ще бъдат изгорени публично – първата клада е на 9 септември, всяка следваща е в поредните дни след това.

Хърст е най-богатият художник във Великобритания за 2020 г. със състояние от 315 млн. паунда (ок. 374 млн. евро), отбелязва „Гардиън“. Проектът му „Валутата“ е „интересен експеримент“, коментира художникът в интервю с Марк Карни, бивш шеф на Английската банка.

„В същността си това е инсталация, но от световен мащаб – обяснява Хърст. – Участието на всички също е част от „Валутата“.

Деймиън Хърст е част от групата „Young British Artists“ заедно с Трейси Емин и други популярни британски арт фигури, чиито имена се прочуват на световната арт сцена през 90-те с финансовата подкрепа на колекционера Чарлз Саачи, изтъква „Гардиън“. Може би най-скандалната му изложба представлява колекция от труповете на мъртви животни, сред които зебра и акула, консервирани във формалдехид.

Самият той колекционер, Хърст притежава над 2 хил. произведения на изкуството, сред тях работи на Пикасо и Франсис Бейкън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90