Софийски международен панаир на книгата

Деймиън Шазел снима „Вавилон“ – за времето, когато филмите „проговарят“

Режисьорът преговаря с Ема Стоун и Брад Пит

Ема Стоун има шанс да участва в новия филм на режисьора Деймиън Шазел. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Деймиън Шазел снима „Вавилон“ – за времето, когато филмите „проговарят“

Ема Стоун има шанс да участва в новия филм на режисьора Деймиън Шазел. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Деймиън Шазел в момента е зает с продукцията на сериала „The Eddy“ за „Нетфликс“, но вече се готви да се завърне на големия екран. Няколко холивудски студия наддават за новия му проект „Вавилон“. Продуцентската къща „Lionsgate“ засега води в надпреварата, след като тя разпространи и мюзикъла „Ла Ла Ленд“ – филмът донесе 446 млн. долара от боксофиса и 14 номинации за „Оскар“, 6 от които получи. А златната статуетка за Шазел го превърна в най-младия носител на отличието на Американската филмова академия.

Главната роля в новия му филм вероятно ще бъде поверена на Ема Стоун, но договорът с нея все още не е подписан. Водещата роля в „Ла Ла Ленд “ ѝ донесе „Оскар“ за най-добра актриса. С Брад Пит също се водят преговори, съобщава сайтът „Дедлайн“.

Сюжетните детайли все още се пазят в тайна, но се знае, че проектът не е мюзикъл и бюджетът е висок. Според източници на „Варайъти“, действието ще се развие в 20-те години а Холивуд и ще проследи прехода от нямото кино към филмите със звук. Продукцията ще смеси фикционалното с реални личности.

Последната режисьорска работа на Шазел бе космическата драма „Първият човек“, базирана на живота на Нийл Армстронг. Въпреки че бе възторжено посрещнат от критиците, филмът с Райън Гослинг се провали в боксофиса и донесе едва 105 млн. долара (бюджетът му бе 60 млн. долара). „Първият човек“ получи номинация за „Оскар“ по-рано през годината и взе статуетката за визуални ефекти.

Но преди да види „Вавилон“, публиката първо ще гледа „The Eddy“ с участието на Андре Холанд („Moonlight“) и Амандла Стенбърг. Сериалът ще покаже джаз клуб в Париж и отношенията между собственика на заведението и дъщеря му. Продукцията все още няма премиерна дата.

Колкото до Стоун, последно я гледахме във „Фаворитката“ на гръцкия режисьор Йоргос Лантимос. Филмът бе с 10 номинации за „Оскар“, включително за Стоун в категорията най-добра второстепенна женска роля. Сред останалите ѝ актьорски ангажименти е и ролята ѝ на Круела Девил в игралната версия на рисуваната класика на „Дисни“ „101 далматинци“.