Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дейвид Атънбъро: Човечеството е преизразходило планетата

Естественикът с нов филм за промените на Земята, на които е станал свидетел по време на своя 93-годишен живот (видео)

Дейвид Атънбъро на премиерата на „Нашата планета“, предишната му документална поредица за „Нетфликс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дейвид Атънбъро: Човечеството е преизразходило планетата

Дейвид Атънбъро на премиерата на „Нашата планета“, предишната му документална поредица за „Нетфликс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Атънбъро предупреждава, че човечеството е „презизразходило планетата“ в трейлър към новия си документален филм „A Life on Our Planet“ (Живот на нашата планета). Продукцията изследва промените, настъпили на Земята по време на живота на британския естественик, съобщава „Гардиън“.

93-годишният Атънбъро описва новия си проект като своето „свидетелско изявление“ за влиянието на климатичните промени – и подчертава, че човешката дейност води планетата към унищожение.

Атънбъро не за първи път обръща внимание на климатичната криза – от началото на новия век той е представял различни предавания за драстичното нарастване на населението на планетата, глобалното затопляне, а с последните си проекти става все по-ясен и настоятелен в посланията си. Това се усеща особено силно в документалния сериал на „Нетфликс“ „Нашата планета“, както и в „Климатичните промени: Фактите“ на Би Би Си. Втора част на „Синята планета“, която тръгна през 2017 г., набляга на ефекта, който пластмасата за еднократна употреба оказва върху околната среда. Смята се, че документалната продукция е повлияла на хиляди домакинства в цяла Великобритания и по света да променят навиците в своето ежедневие.

Копродуцент на „A Life on Our Planet“ е Колин Бътфийлд от WWF, организацията за закрила на животните, която участва и в създаването на „Нашата планета“.

Никога не е имало по-значим момент за Атънбъро да сподели своите история и размисли. Този филм съвпада с важна година на екологични движения, докато световните лидери взимат големи решения за природата и климата“, коментира Бътфийлд.

Като в повечето документални продукции на Атънбъро, и в тази има искра на надежда с предложенията на автора какво може да бъде направено, за да се намери разрешение на климатичната криза.

„A Life on Our Planet“ ще бъде показан в Обединеното кралство на 16 април, след това ще бъде наличен в каталога със заглавия на „Нетфликс“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

На прасе съм