Дейвид Атънбъро: Човечеството е преизразходило планетата

Естественикът с нов филм за промените на Земята, на които е станал свидетел по време на своя 93-годишен живот (видео)

Дейвид Атънбъро на премиерата на „Нашата планета“ през април 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дейвид Атънбъро: Човечеството е преизразходило планетата

Дейвид Атънбъро на премиерата на „Нашата планета“ през април 2019 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Атънбъро предупреждава, че човечеството е „презизразходило планетата“ в трейлър към новия си документален филм „A Life on Our Planet“ (Живот на нашата планета). Продукцията изследва промените, настъпили на Земята по време на живота на британския естественик, съобщава „Гардиън“.

93-годишният Атънбъро описва новия си проект като своето „свидетелско изявление“ за влиянието на климатичните промени – и подчертава, че човешката дейност води планетата към унищожение.

Атънбъро не за първи път обръща внимание на климатичната криза – от началото на новия век той е представял различни предавания за драстичното нарастване на населението на планетата, глобалното затопляне, а с последните си проекти става все по-ясен и настоятелен в посланията си. Това се усеща особено силно в документалния сериал на „Нетфликс“ „Нашата планета“, както и в „Климатичните промени: Фактите“ на Би Би Си. Втора част на „Синята планета“, която тръгна през 2017 г., набляга на ефекта, който пластмасата за еднократна употреба оказва върху околната среда. Смята се, че документалната продукция е повлияла на хиляди домакинства в цяла Великобритания и по света да променят навиците в своето ежедневие.

Копродуцент на „A Life on Our Planet“ е Колин Бътфийлд от WWF, организацията за закрила на животните, която участва и в създаването на „Нашата планета“.

Америка за България

Никога не е имало по-значим момент за Атънбъро да сподели своите история и размисли. Този филм съвпада с важна година на екологични движения, докато световните лидери взимат големи решения за природата и климата“, коментира Бътфийлд.

Като в повечето документални продукции на Атънбъро, и в тази има искра на надежда с предложенията на автора какво може да бъде направено, за да се намери разрешение на климатичната криза.

„A Life on Our Planet“ ще бъде показан в Обединеното кралство на 16 април, след това ще бъде наличен в каталога със заглавия на „Нетфликс“.

Colibri april 2017

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg