Дейвид Атънбъро предлага решения за спасение на планетата

Нова книга на природоестественика показва ужасяващите щети, нанесени от човека на природата

Дейвид Атънбъро на премиерата на „Нашата планета“, предишната му документална поредица за „Нетфликс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дейвид Атънбъро предлага решения за спасение на планетата

Дейвид Атънбъро на премиерата на „Нашата планета“, предишната му документална поредица за „Нетфликс“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Атънбъро представя визията си за бъдещето в новата си книга „Живот на нашата планета“ (A Life on Our Planet). Изданието ще излезе на английския пазар през есента и ще покаже щетите  върху природата, нанесени от хората, и начините, по които Земята може да бъде спасена.

Книгата, която 94-годишният Атънбъро описва като „свидетелско изявление“, ще покрие моменти от кариерата му на документалист и впечатленията му от първо лице за кризите в околната среда и биоразнообразието, посочва „Гардиън“. Авторът ще предложи обаче и решения, които в дългия му опит са дали резултат.

Книгата документира част от ужасяващите щети, нанесени от човека на природата и истинската и неизбежна опасност, която може да стане много, много по-голяма, ако не действаме сега – казва Атънбъро. – Но също така е и книга на надеждата: предлага различно бъдеще. Описва някои от начините, по които може да започнем да обръщаме хода на нещата, стига да имаме волята да го направим. Сигурен съм, че заедно трябва да намерим решителност, за да започнем промяната към доброто на всички обитатели на нашата планета.

Водещ на редица документални предавания, природоестественикът чак сега оценява изключителния си живот.

Америка за България

Когато бях млад, имах усещането, че когато съм сред природата, изживявам недокоснатия от човека свят – но това бе илюзия – добавя той. – Трагедията на нашето време се случва навсякъде около нас и ден след ден губим дивите места на нашата планета, нейното биоразнообразие. Аз съм свидетел на този упадък и тази книга е моето свидетелско изявление, както и визията ми за бъдещето – историята на това как стигнахме до най-голямата си грешка. И как ако действаме сега, може да я поправим.

Атънбъро, който работи за Би Би Си близо 60 години, е автор на няколко бестселъра, сред тях „Приключенията на един млад естественик“, „Пътешествия до другия край на света“, „Животът на Земята“, която излиза и у нас през 1990 г.

„A Life on Our Planet“ ще има премиера през октомври и ще съвпадне с едноименен документален филм на „Нетфликс“, поръчан от WWF.

МОЦАРТ – РЕКВИЕМ

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3