Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дейвид Атънбъро разговаря за природата с кралските деца (видео)

Въпроси от британските принцове и принцеса за премиерата на нов документален филм за „Нетфликс“

На 94 г., Дейвид Атънбъро пусна новия си документален филм „Живот на планетата ни“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дейвид Атънбъро разговаря за природата с кралските деца (видео)

На 94 г., Дейвид Атънбъро пусна новия си документален филм „Живот на планетата ни“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

На въпросите на децата от британското кралско семейство отговаря природоестественикът сър Дейвид Атънбъро в ново видео, промотиращо документалния му филм „Живот на планетата ни“ за „Нетфликс“. В краткия клип трите деца на принц Уилям и Кейт Мидълтън, херцог и херцогиня на Кеймбридж, поставят по един въпрос на Атънбъро.

Вижте още: ДЕЙВИД АТЪНБЪРО: ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ПРЕИЗРАЗХОДИЛО ПЛАНЕТАТА 

Седемгодишният принц Джордж се интересува кой е следващият вид животно, което човечеството ще загуби безвъзвратно.

„Нека се надяваме, че няма да има такива – отговаря природоестественикът. – Защото има много неща, които може да предприемем, когато животните са изложени на опасност от изчезване“.

Като пример той посочва планинските горили, за които разказва в една от документалните си продукции. От вида били останали едва 250 екземпляра, но благодарение на популяризирането им по телевизията, хората започнали да събират средства, за да подпомогнат опазването им. Днес хиляди планински горили живеят на свобода и популацията им е стабилизирана.

Петгодишната принцеса Шарлот заявява своята възхита от паяците и пита сър Дейвид какво мисли относно осмокраките безгръбначни. Атънбъро се запалва от ентусиазма на малката принцеса и предполага, че хората не харесват паяците, защото имат осем крака и съответно човек трудно може да предположи накъде ще се отправят. Въпреки това ги определя като чудесни създания, изтъквайки умението им да плетат издръжливите си мрежи в почти всеки тип околна среда.

Последен въпроса си задава 2-годишният принц Луис, които се поинтересува кое е любимото животно на Атънбъро – сложен въпрос за човек, който цял живот се занимава с животни и тяхното опазване.

„Мисля, че най-много харесвам маймуните – отговаря той. – Защото те са много забавни, могат да подскачат насам-натам, не хапят… е, поне някои не хапят. Но не можеш да имаш маймуна у дома, защото те не живеят в къщи, а навън, в гората. Та, кое животно, което харесваш, може да имаш у дома? Ако някой ме пита какво бих избрал – куче или коте – това е труден въпрос. Мисля, че бих избрал кучето.

Филмът „Дейвид Атънбъро: Живот на планетата ни“ по поръчка на WWF е в каталога на „Нетфликс“ от 4 октомври 2020 г.  94-годишният природоестественик, популярен като водещ на множество документални продукции за природата и животните, които повече от 60 години създава за Би Би Си, е автор на няколко бестселъра, сред тях са „Приключенията на един млад природоестественик“, „Пътешествия до другия край на света“, „Животът на Земята“, която излиза и у нас през 1990 г.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg