Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дейвид Боуи с паметник в родното място на Зиги Стардъст (видео)

Статуята вдигната с усилията на един-единствен фен, събрал за 2 години 100 хил. паунда

Бронзовата статуя, направена от скулптора Андрю Синклер, показва Боуи с две фигури и десетина портрета едновременно в различни етапи от дългата му кариера. Снимка: Стопкадър от видео на ITV - Дейвид Боуи с паметник в родното място на Зиги Стардъст (видео)

Бронзовата статуя, направена от скулптора Андрю Синклер, показва Боуи с две фигури и десетина портрета едновременно в различни етапи от дългата му кариера. Снимка: Стопкадър от видео на ITV

Паметник на многоликия Дейвид Боуи бе открит в неделя в английския град Ейлсбъри в присъствието на хиляди фенове. Елсбъри е известен на почитателите на звездата с това, че там той за първи път представя на живо два от емблематичните си албуми – Honky Dory и Ziggy Stardust, в които представя на света своето алтер его Зиги Стардъст, съобщава ITV.

Това става възможно, благодарение на усилията на един-единствен фен, който за две години успя сам за направи всичко – от идеята за паметника и кампанията за събиране на парите  – 100 хиляди паунда, до откриването на статуята на своя (и на милиони) идол.

„Когато той ни напусна през януари 2016-а, градът го преживя много емоционално. Няколко дни след смъртта му на това място се събрахме към 2000 души и взехме решение да направим нещо – за Елсбъри и за Боуи“, разказва музикалният промоутър Дейвид Стопс, който вероятно е най-големият фен на Дейвид Боуи в Ейлсбъри.

Бронзовата статуя, направена от скулптора Андрю Синклер, показва Боуи с две фигури и десетина портрета едновременно в различни етапи от дългата му кариера. Официалното наименование на творбата е Earthly Messenger (Земен пратеник).

Стопс е стартирал и петиция с искане името на Ейлсбъри да бъде променено на Ейлсбоуи – но вероятно това ще бъде по-трудно за реализиране…

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС