Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дейвид Гарет в България, класика за масовата публика

Не очаквайте от него просто концерт, а шоу (видео)

В София вероятно ще чуем Дейвид Гарет с цигулката му Страдивариус. Снимка: БГ Саунд Стейдж - Дейвид Гарет в България, класика за масовата публика

В София вероятно ще чуем Дейвид Гарет с цигулката му Страдивариус. Снимка: БГ Саунд Стейдж

Шоубизнесът отдавна владее територията на класическата музика – и симфониците не само се радват на слава като на попзвезди, но и все по-често самите те правят попкултура. И Дейвид Гарет е сред най-популярните й представители. Виртуозен музикант, школуван при най-авторитетните ментори в класиката, той прави концерти за масовата публика.

Затова зала 1 на НДК може би ще се види тясна за неговата публика. Дейвид Гарет пристига у нас по покана на „БГ Саунд Стейдж“, за да представи на 4 февруари 2018-а своето шоу в Двореца на културата.

Именно шоу ще бъде онова, което трябва да чака българската публика от него – а не просто концерт. Публиката на Дейвид Гарет се случва да прави всичко онова, което традиционната публика на симфонични концерти смята за кощунствено – включително да изразява емоции по време на изпълненията, да ръкопляска и вика между частите на едно произведение, да го снима непрекъснато… Защото освен безспорния си талант, Дейвид Гарет притежава и визията на попзнаменитост.

Роден в Германия, биографията му е като на немалко други невръстни вундеркинди по цял свят: учи цигулка още от 4-годишен, на 7 вече изнася концерти, на 13 подписва договор с „Дойче Грамофон“, на 17 решава да търси свой път в изкуството, без закрилата на родителите си. Първо заминава за Лондон, където учи за кратко в Кралския музикален колеж и взима уроци от цигуларката Ида Хендел. Но желанието му е да посещава „Джулиард скул“ в Ню Йорк и, разбира се, постъпва в него. Междувременно се издържа сам, хваща се на различна работа, включително като фотомодел и чистач на училищни тоалетни. В крайна сметка завършва през 2004 г.

Изпълненията на Дейвид Гарет пленяват широката публика със смесването на теми от класиката с мелодии от поп и рокмузиката. Той твърди, че не прави нищо по-различно онова, което музикантите са вършили векове преди него – и дава за пример своя идол Паганини, който също интерпретира върху популярни произведения.

https://youtu.be/qVrkc6zRzEE

Случва се да прави демонстрации, приемани със смесени чувства от консервативната публика – например през 2008 г. подобрява световния рекорд на Гинес за най-бързо свирене на цигулка. И въпреки тези „циркови номера“, Гарет работи със знаменити имена като Исак Щерн и Йехуди Менухин, изнася концерти на най-престижните сцени в целия свят. Роля за популярността на Дейвид Гарет има и изпълнението на образа на Паганини във филма „The Devil’s Violinist“ (Цигуларят на дявола) от 2013-а. В него музикантът свири на 300-годишна цигулка „Страдивариус“, която може би ще чуем и в София.

В шоуто на Дейвид Гарет у нас ще участва и пианистът Жулиен Куентин. Билетите за гастрола вече се продават онлайн, както и в някои бензиностанции, в молове и др.

https://youtu.be/1TX_w15_gH0

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg