Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Дейвид Линч: Иво Димчев има благороден дух и невероятен глас (видео)

Документалният филм за домашните концерти на Иво Димчев вече е в мрежата

Сцена от домашните концерти на Иво Димчев - Дейвид Линч: Иво Димчев има благороден дух и невероятен глас (видео)

Сцена от домашните концерти на Иво Димчев

Артистът Иво Димчев и документалният филм за него на режисьорката Кристина Николова и оператора Александър Станишев развълнуваха прочутия режисьор Дейвид Линч. Николова сподели във Фейсбук лично съобщение от майстора на сюрреалистичното кино.

„Гледах документалния ти филм, който много ми хареса – и най-вече ми хареса темата, която си избрала да покриеш – пише Линч. – Този човек има голямо присъствие и невероятен глас. Хареса ми как си уловила благородния му дух – нещо, от което светът има голяма нужда сега. Накара ме да си спомня за времето ми в България, за тези изящни гласове и музика, които дълбоко ме развълнуваха.”

Петминутният документален филм, наречен „Корона Къш-къш”, разказва за инициативата на Иво Димчев да обиколи домовете на свои почитатели и да им изнася персонални концерти по време на пандемията. Ето какво казва режисьорката от Ню Йорк Кристина Николова за него:

„Аз съм режисьор от български произход, живея в Ню Йорк. През март, когато се затворихме в домовете си, видях, че моят блестящ приятел, изпълнител и музикант Иво Димчев прави точно обратното – отхвърля виртуалните концерти и лайфстрийма и обявява „домашни турнета насред карантина” в родния си град София, България, като при това гарантира спазване на мерките за социална дистанция.

Иво измисли нов начин да се свърже с публиката си и да я зарадва с онова, което е най-съществено за психичното здраве – музиката. Иво е HIV позитивен, гей и донякъде противоречив, но високо ценен съвременен артист. Гласът му, смелият дух и радостта, които той носи на тези, които го канят в домовете си, ми напомниха за ангел, който посещава хората и им дава утеха и светлина на фона на кризата и несигурността. Затова помолих да го последвам в това невероятно пътешествие”.

Иво Димчев (1976) е хореограф, танцьор, режисьор, пърформър, певец. Работите му са екстремна и пъстра смес от пърформанс, танц, театър, музика и фотография. Той е автор на повече от 30 представления, отличаван е с множество международни награди за танц и театър в Европа, Северна и Южна Америка и Азия. През 2014 г. артистът открива в София независимото пространство за съвременно изкуство и музика МОЗЕЙ.

Дейвид Линч посети България през 2007-а, за да присъства на първата копка на училище по трансцедентална медитация. По време на посещението си той беше удостоен и с титлата „Доктор хонорис кауза” на НАТФИЗ.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах