Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дейвид Линч най-сетне с „Оскар”, но почетен

Четири пъти номиниран през годините, досега Дейвид Линч нито веднъж не получи златната статуетка. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Дейвид Линч най-сетне с „Оскар”, но почетен

Четири пъти номиниран през годините, досега Дейвид Линч нито веднъж не получи златната статуетка. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дейвид Линч – режисьорът, който през последите 40 години се превърна в символ на американското независимо кино – ще получи почетен „Оскар” за 2019 г., съобщи организационният комитет на Американската филмова академия.

„Тези награди, връчвани от Академията всяка година, почитат заслугите на личности, които са посветили живота си на творчески постижения и имат изключителен принос за нашата индустрия и извън нея”, обяви ръководителят на Академията Джон Бейли, цитиран от „Варайъти”.

Досега Линч е номиниран четири пъти за наградата на Академията – три пъти за най-добър режисьор – за филмите „Човекът слон”, „Мълхоланд драйв“ и „Синьо кадифе”. За „Човекът слон” Линч е номиниран за „Оскар” и за най-добър адаптиран сценарий, като съавтор. Но не получи нито веднъж златната статуетка.

Независимо, че в официалното съобщение в списъка на неговите творби не бе посочен телевизионният сериал „Туин Пийкс”, успехът на третия сезон сред публиката и критиците най-вероятно е, ако не е и главната причина, то поне е оказал сериозно влияние, когато се е решавало дали да му бъде присъден почетният „Оскар“, смятат специалистите.

Освен Линч, почетни оскари ще получат италианската режисьорка Лина Вертмюлер (първата жена номинирана за „Оскар” през 1976 г.) и американският актьор (от индиански произход) Уес Стъди („Танцуващият с вълци”, „Последният мохикан”, „Жега”).

Актрисата Джина Дейвис, носител на „Оскар“ за „Турист по неволя” и звезда от „Телма и Луиз“, ще получи хуманитарната награда на името на Джийн Хършолт за дейността си като застъпник за равенството между половете в медиите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg