Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Дейвид Линч с мемоари срещу глупостите

Всичко вярно за мен ще бъде на едно място, казва режисьорът

Книгата вплита кариерата на Дейвид Линч с неговите собствени размисли за срещите му с приятели, колеги и роднини и за препятствията в живота му. - Дейвид Линч с мемоари срещу глупостите

Книгата вплита кариерата на Дейвид Линч с неговите собствени размисли за срещите му с приятели, колеги и роднини и за препятствията в живота му.

Режисьорът Дейвид Линч обединява сили с журналистката Кристин Маккена, за да отвърне на „глупостите“, обкръжили живота и работата му. Двамата ще пишат книга, чиято поява е планирана за 2017 г.

„Има толкова много глупости около мен, в книги и навсякъде из интернет – казва в свое изявление Линч. То бе публикувано от британското издателство „Кенънгейт“, което държи правата за предстоящите мемоари. – Искам да събера цялата вярна информация на едно място, за да може ако някой иска да узнае нещо, да го открие там. И не бих го направил с другиго освен с Кристин.“

Съавторката на Дейвид Линч следи неговата дейност още от едно интервю с режисьора в края на 70-те години, което по негови признания му „отвяло главата“.

И както феновете на „Гумена глава“, „Туин Пийкс“ и „Мълхоланд драйв“ могат да очакват, новата книга изобщо няма да е просто автобиография, разказва „Гардиън“. Базирайки труда си на поредица от интервюта с 90 от приятелите, роднините и колегите на режисьора, Маккена ще вплете историята на кариерата на Линч с неговите собствени размисли за тези срещи и спомените му за рифовете в живота му.

lynch

Двойната структура на книгата ще изследва онова, наречено от издателите ѝ „живот на извънредна креативност“. Роден през 1946 г., Линч учи изящни изкуства преди да започне да прави кино в началото на 70-те години. Смущаващата визия на първия му пълнометражен филм – „Гумена глава“, му носи огромен успех, търговски и сред критиката, който стига до кулминацията си с „Човекът слон“, с 8 номинации за Оскар.

Адаптацията му на „Дюн“ по Франк Хърбърт е по-скоро провал. След това обаче режисьорът се връща на върха със „Синьо кадифе“ – дезориентирано съчетание на психологически ужас и филм ноар. След това идва триумфът с телевизионния сериал „Туин Пийкс“.

В момента Дейвид Линч снима трети сезон на поредицата – след около четвърт век от пилотния му епизод, изменил изцяло представите за сериалите. Завръщането на „Туин Пийкс“ – също като биографията – е планирано за 2017 г., което ще превърне и момента в подходящ за „преразглеждане на някои от изключителните възходи в кариерата на Линч“, добавят издателите и изтъкват, че са на върха на щастието, че имат възможността да работят по книга като тази.

Това няма да е дебют на режисьора на литературния пазар. През 2007 г. той издаде „Да уловиш голямата риба“ – изследване на „медитацията, съзнанието и креативността“. Тя бе преведена на 26 езика, включително и на български.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах