Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Дейвид Линч заклейми икономиите на пари за изкуство

Кинорежисьорът е в Бризбейн, където открива изложба

„Графитите за мен до голяма степен разрушиха света. Когато отидеш да снимаш филм, всичко е нашарено с графити – ако не ги искаш, трябва да ги почистиш“, каза Дейвид Линч пред медиите в Бризбейн. - Дейвид Линч заклейми икономиите на пари за изкуство

„Графитите за мен до голяма степен разрушиха света. Когато отидеш да снимаш филм, всичко е нашарено с графити – ако не ги искаш, трябва да ги почистиш“, каза Дейвид Линч пред медиите в Бризбейн.

Дейвид Линч разкритикува остро „жалката“ тенденция държавните власти по света да орязват финансирането на изкуствата като първа мярка в името на икономиите. Режисьорът се намира в Бризбейн, Австралия, където предстои в събота (14 март) да открие изложба – с по-малко популярни негови творби, сред които рисунки, графики и фотографии.

„Трябва да сте много щастливи и горди с този велик музей и с хората, отдадени на развитието на изкуството в Бризбейн – каза Линч пред журналисти. – Парите са това, което движи света в днешно време. Когато властите намаляват държавните разходи, първото, което удрят, е изкуството и музиката. Това е жалко. Продължавайте със страхотната си работа да сте шампиони в арт света!“

Преди да се наложи киното с филмите си в жанра сюрреалистичен ноар и особено със сериала от 90-те „Туин Пийкс“, Дейвид Линч се е занимавал с рисуване. В Бризбейн той отново подчерта омразата си към графитите, които според него са „разрушили света“.

Филаделфия, където той през 60-те години завършва художествено училище, в града, описан от него като „най-голямото му вдъхновение“, но и „много болен, мръсен и прояден от страха“, е родното място на графитите, твърди Линч. „Те за мен до голяма степен разрушиха света. Той е разрушен за киното, защото когато отидеш да снимаш филм, всичко е нашарено с графити – ако не ги искаш, трябва да ги почистиш.“

„Толкова велики архитектурни постижения са зацапани с графити, толкова изключителни гари, фабрики, това е ужасно, ужасно нещо. Дърветата отстъпиха на заден план и графитите заеха тяхното място“, поясни режисьорът.

„Парите са онова, което движи света в днешно време“, каза Дейвид Линч пред медиите в Бризбейн.

„Парите са онова, което движи света в днешно време“, каза Дейвид Линч пред медиите в Бризбейн.

Пред австралийските медии Линч говори още за отдадеността си към трансценденталната медитация (два пъти на ден, без нито един пропуск от 40 години насам), за възмущението си от регулациите, ограничаващи тютюнопушенето, и за необяснимата си любов към комините и нефтът в земните недра.

Очаквано, режисьорът бе попитан и за дългоочаквания трети сезон на „Туин Пийкс“ – сезонът приключи предсрочно през 1991 г., а чак сега, повече от 20 години по-късно, стана ясно, че сериалът ще бъде продължен.

Линч отказа да даде детайли по сюжета, но разкри, че идеята за възраждането е дошла преди четири години по време на серия от обяди със съсценариста му Марк Фрост в един от най-старите ресторанти на Холивуд – „Мъсо и Франк Грил“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90