POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Един декар земя е наградата за нападението над Салман Рушди

„Младият американец“, пробол писателя 10 пъти, или негов законен представител могат да си я получат в Иран

Салман Рушди загуби зрението на едното си око след нападението в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Един декар земя е наградата за нападението над Салман Рушди

Салман Рушди загуби зрението на едното си око след нападението в Ню Йорк. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападателят на Салман Рушди ще получи 10 ара (1 декар) селскостопанска земя в Иран, съобщиха от Фонда за реализация на фетвите на имам Хомейни, цитирани от „Радио Свобода”.

Земята ще бъде предоставена на „младия американец” или на негов законен представител в знак на благодарност за „смелата постъпка”.

„Той ощастливи мюсюлманите, като ослепи едното око на Рушди и го лиши от една ръка”, цитират от радиото секретаря на фонда Мохамад Зарей.

Според неговите думи, Рушди сега не е „нищо повече от жив мъртвец”.

Нападението над Рушди се случи през август 2022 г. в Ню Йорк. Писателят получи 10 удара с нож, в резултат на което загуби зрението на едното си око, а едната му ръка загуби подвижността си. Нападателят бе задържан веднага – това е 24-годишният американски гражданин Хади Матар, син на емигранти от Ливан. Майката на Матар тогава заяви, че заради постъпката на сина си тя повече няма да разговаря с него и семейството ще продължи живота си без Хади.

Пред журналисти нападателят заяви, че „никак не обича Рушди заради нападките му срещу исляма“.

Фетвата за убийството на Рушди е издадена от бившия лидер на Иран аятолах Хомейни през 1989 г. в отговор на публикуването на романа „Сатанински строфи“, който много мюсюлмани възприеха като обиден за пророка Мохамед. Хади Матар призна, че е чел само две страници от него.

Вижте още: САЛМАН РУШДИ СЛЕД НАПАДЕНИЕТО: БИЛ СЪМ И ПО-ДОБРЕ, НО ИЗВАДИХ КЪСМЕТ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС