Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Декември ще бъде през май за Софийската филхармония във Виена

Прочути музиканти планират гастроли в България през 2022 г. - Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш и Борис Березовски

Софийската филхармония на сцената на „Музикферайн“ във Виена през 2019 г. Снимка: Руди Бежев - Декември ще бъде през май за Софийската филхармония във Виена

Софийската филхармония на сцената на „Музикферайн“ във Виена през 2019 г. Снимка: Руди Бежев

Въпреки продължаващите Ковид-ограничения, които все още възпрепятстват международните пътувания, световни солисти ще гостуват на Софийската филхармония и във втората половина на музикалния сезон. През 2022 г. българската публика ще се срещне с Готие Капюсон, Мария Жоао Пиреш, Борис Березовски и редица още прославени музиканти.

Едно от най-очакваните събития на сезона – гастролът на Софийската филхармония в „Музикферайн“ във Виена, който трябваше да се осъществи на 9 декември, е бил отменен заради новите Ковид-правила в Австрия. Концертът е насрочен за 17 май 2022 г.

През януари публиката ще слуша отново Юлиан Рахлин, но този път на диригентския пулт. В първия месец на 2022 г. предстоят концерти с диригентите Георги Димитров, Емил Табаков и Кристиан Мандеал, с цигуларя Светлин Русев и пианистите Георги Черкин и Петра Погади-Холендер.

През февруари Рахлин се завръща в Зала „България“, вече като цигулар. Предстоят гастроли още на Веско Ешкенази, флейтиста Статис Карапанос, на сцената излизат още пианистката проф. Борислава Танева, както и диригентите Найден Тодоров, Мартин  Пантелеев и Себастиан Роланд.

Виолончелистът Готие Капюсон, цигуларите Лидия Байч и Светлин Русев, флейтистът Еманюел Паю и младият български пианист Емануил Иванов са част от солистите, които се планира за излязат пред публиката на Филхармонията през март. През месеца на диригентския пулт ще застанат Вахан Мардиросян, Алесандро Круделе и Даниел Орен.

Април започва със забележителните пианистки Катя и Марел Лабек, световно признатата кларнетистка Сабине Майер, диригентите Йорма Панула и Саша Гьотцел.

През май и юни публиката ще чуе виртуозите Рей Чен, който не успя да пристигне миналата година, Борис Березовски и още Пламена Мангова, Светлин Русев, Евгений Божанов, Акико Сунаваи, Еманюел Чекнаворян, легендите Мария Жоао Пиреш, Шерил Милнс и Франсиско Арайза.

Образователната програма „Фортисимо“ също готви интересни събития. През 2022 г. предстои версия на „Уестсайдска история“ за тийнейджъри, „Моцарт за деца“, „Сезоните в музиката“ и „Пътеводител на оркестъра за млади слушатели“ на Бритън.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах