Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Декларацията срещу Слави Бинев до парламента

Компетентността за поста надхвърля необходимата за един попфолк клуб

"Г-н Славчо Бинев никога не е притежавал каквито и да е компетенции, знания и умения в областта на културата. Той никога не е проявявал публично дори елементарен интерес по отношение на проблемите й", пишат интелектуалците до парламента. - Декларацията срещу Слави Бинев до парламента

"Г-н Славчо Бинев никога не е притежавал каквито и да е компетенции, знания и умения в областта на културата. Той никога не е проявявал публично дори елементарен интерес по отношение на проблемите й", пишат интелектуалците до парламента.

Декларация срещу избора на Слави Бинев за председател на Комисията по култура и медии в парламента ще изпратят група кинотворци, организирали се в социалната мрежа фейсбук, до председателя на Народното събрание и парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок. Към нея има подписка срещу назначението на архонта. Интелектуалците настояват за оставката на Бинев, в противен случай предупреждават, че ще излязат на протест. Недоволните се събират в сряда от 14, 30 ч. в градинката на „Кристал“ в центъра на столицата.

Вижте пълния текст на декларацията:

„Ние, представителите на кинообщността в България, обединени в неформална група на сценаристи, режисьори, кинооператори, актьори, продуценти и др. от средното и младото поколение, изразяваме своето категорично несъгласие с назначението на г-н Славчо Бинев за председател на парламентарната Комисия по култура и медии към 43-тото Народно събрание. Това назначение е неприемливо както по етически, така и по професионални причини. Мотивите за несъгласието ни са следните:

Г-н Славчо Бинев никога не е притежавал каквито и да е компетенции, знания и умения в областта на културата. Той никога не е проявявал публично дори елементарен интерес по отношение на проблемите на българската култура, свързани с финансови и административни тежести, с липсата на стратегия и визия за управлението. Дълбоко се съмняваме, че г-н Славчо Бинев има познание за ситуацията и възможност да предложи както обща концептуална рамка за нова културна политика, така и микростратегии за управление на отделните културни области, сфери и гилдии.

Съвременното администриране на културните институции и звена като театри, библиотеки, читалища, киносалони, музеи, галерии, паметници, концертни зали и прочие изисква компетентност и далновидност, надхвърлящи тези, които са необходими за администрирането на един попфолк клуб.

Управлението на културните индустрии в съвременния свят предполага както дълбинно познание на динамиката на културната ситуация, така и модерно икономическо мислене – само така сферата на културата може да се превърне както в национален символен капитал, така и в сериозен двигател на икономиката. Това познание и модерно мислене отсъстват у новоназначения председател на комисията.

Назначаването на г-н Славчо Бинев е удар и върху онези парламентарни партии и групи, предложили и одобрили кандидатурата му – в качеството си на избиратели ние не подкрепяме решението на своите избраници, застанали зад това назначение и не приемаме, че нашето бъдеще следва да става жертва на какъвто и да било политически пазарлък.

В заключение оставаме с очакването, че направеният и очевидно необмислен избор ще бъде преразгледан и в българския парламент ще се намери човек, значително по-достоен и далеч по-ангажиран с проблемите на културата у нас.

Ако това не се случи, културно изразеното от нас несъгласие може да прерасне в шумен протест.“

Декларацията е подкрепена от: Александър Станишев – кинооператор, Ангел Иванов – продуцент, Анна Стоева – продуцент, Атанас Христосков – продуцент, сценарист и режисьор, Биляна Казакова – актриса, Борис Славков – кинооператор, Весела Казакова – актриса и продуцент, Галина Георгиева –  сценарист и режисьор, Георги Маринов – продуцент и кинооператор, Давид Джамбазов – продуцент, Деян Барарев – сценарист и режисьор, Деян Статулов – кинокритик, Димитър Радев – сценарист и режисьор, Добромир Христосков – звукорежисьор, Драгомир Шолев – сценарист и режисьор, Елена Мошолова – фестивален мениджър и продуцент, Златка Керемедчиева-Мехова – актриса и кастинг-режисьор, Иван Андреев – звукорежисьор, Иван Николов – продуцент, режисьор, кинооператор, Искра Димитрова – кинокритик, Калин Петров – колорист, Касиел Ноа Ашер – актриса, сценарист и режисьор, Катерина Ламбринова – кинокритик, Катя Тричкова – продуцент, Кристина Грозева – продуцент, сценарист и режисьор, Крум Родригес – оператор, Любо Йончев – фестивален мениджър, режисьор, Любомир Младенов – режисьор, Мария Аверина – сценарист и режисьор, Мария Джидрова – режисьор, Мария Койчева – сценограф, Мария Методиева – продуцент, Мартин Балкански – кинооператор, Мартин Илиев – режисьор, Мартин Чичов – кинооператор, Милена Петрова – сценарист, Мина Милева – режисьор-аниматор, Николай Бекярски – оператор, Олег Константинов – режисьор и сценарист, Петър Вълчанов – продуцент, сценарист и режисьор, Петя Славова – кинокритик, Рада Петрова – сценограф, Ралица Петрова – сценарист и режисьор, Рени Врангова – актриса, Светослав Драганов – продуцент, сценарист и режисьор, Симеон Цончев – сценарист и режисьор, Слава Дойчева – режисьор, Стефан Командарев – продуцент, сценарист и режисьор, Стефан Куцаров – кинооператор, Стефан Тенев – режисьор, Тео Ушев – режисьор-аниматор, Тодор Тодоров – колорист, Тома Вашаров – сценарист и  режисьор, Филип Андреев – режисьор, Цветодар Марков – режисьор, Юлиян Минков – режисьор и монтажист, Явор Гигов – актьор.

Кои още – вижте ТУК.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg