Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Деконструкцията на Анджелина Джоли

Една неблага вест за неблагите хора: Ние сме внучките на вещиците, които не сте успели да изгорите

 - Деконструкцията на Анджелина Джоли

„Интересно какво е следващото нещо, което Анджелина Джоли ще си махне, главата ли?“

Това е откъс от коментар на читател на Salon.com, провокиран от писмото на Джоли в Ню Йорк Таймс, анонсиращо, че освен гърдите, току-що е премахнала и яйчниците си. Коментарите са всякакви – като под всеки малко по-провокативен текст в интернет, с тази разлика, че този текст е силно провокативен, защото целта му е да събуди познание и превенция, които биха спасили живота на много жени. Българи или американци, всички имащи достъп до компютър, изказват мнение за действията на Анджелина спрямо собственото й тяло. И тук историята й става история на феминистка. Веднага съм изкушена за стотен път да обясня какво е феминизъм, но вече ми е омръзнало, само ще кажа, че аз съм феминистка и живея живот, който аз съм избрала за себе си, с цялата отговорност и удоволствие от този избор. Новият феминизъм включва всички женски удоволствия без негативните екстри да си жертва на когото и да било. Маникюр, педикюр, фризьор, собствени портфейл и свобода. И две димящи дула. Последното е шега за уплашените.

Анджелина е една от най-харесваните и желани жени на планетата. Тя е секссимвол. Да си секссимвол не е феминистко, но е приятно до момента, в който от теб се очаква да си вечно млада, с щръкнали гърди и задник, и лице забравено от времето. В случая на Анджелина тя отдавна надскочи тези представи, раждайки три деца и осиновявайки още четири, както и ставайки посланик на ООН. Феминистката измества все повече секссимвола, появявайки се без грим и осветление в Дарфур.

Ясно е, че сексът плаща многомилионната й заплата за всеки филм, и тя ще го продава елегантно показала крак през цепката на черна рокля по тялото – в крайна сметка благодарение на сексапила й сега слушаме какво има да каже. Ще го продава, докато не реши да спре, загърбвайки отчаяната битка с възрастта, водена от всяка киноактриса. Поради високата й интелигентност това вероятно ще се случи скоро.

Ясно е, че светът не е това, което беше, и на снимка всеки сантиметър от тялото на Анджелина, увеличен със zoom, може да направи всяка нейна пора да изглежда като кратер на Марс. Папараците и интернет обаче нямат парола за душите на хората. Тази жена е ярко доказателство за неуспешния опит за обезчовечаване на обектите на обществения интерес.

Ясно е, че красотата й ще бъде все по-развенчавана от орди знаещи, разбиращи и съдещи, но Анджелина е първата жена-екшън герой в киното. В живота тя изпреварва времето с поведението си на отговорен и информиран човек, носещ бремето на славата от юношеските си години, както и бремето на наследствеността от две посоки. От една страна е изключителният актьор Джон Войт, който обаче е лош баща, защото е се е държал лошо с майка й и не се е грижил за Анджелина и брат й, т.е. бил е слаб и неадекватен мъж. Тя се дистанцира от този мъжки образ от миналото, донесъл само страдание на жените в семейството й.

От другата страна е майката, обожавана заради финеса, интелигентността, красотата и любовта, които Анджелина е получила от нея. По талант тя е близо до баща си, но по човечност и любов, е дъщеря на майка си Маршелин. А Маршелин умира твърде рано от рак на гърдата. Дълго време след смъртта й снимките показваха една изключително тъжна Анджелина. Тогава и отслабна, оставайки и досега крехко изглеждаща, заради което също е безмилостно критикувана. Връзката с майка й продължава и след смъртта не само с любовта, но и чрез наследствената болест, висяща като дамоклев меч над главата й.

Тя носи в себе си съчетание от мъжкото и женското с голяма сила. Настоява да прави сама каскадите си, може да стреля, посещава опасни места по света, където оказва помощ на бедни, гладни и болни, осиновява деца от далечни страни, жени се за един от най-желаните мъже на планетата, режисира филми все по-добре. И в последните години предлага сексапилното си тяло на цял свят като учебник за това какво може да се направи, ако носиш лошите гени на майка си, леля си и баба си.

Желаното тяло на Анджелина, предметът, обектът, едновременно ябълката и змията в градината на Еден, но не и Ева, защото Ева е само нечие ребро, вече не е както Бог го е създал, а е с изкуствени гърди, и от няколко седмици не притежава и женските си органи. Анджелина Джоли е честната, смела uber-феминистка, показала на цял свят разграждането на тялото си в една битка, която, без да преувеличаваме, е на живот и смърт. Интелигентността на тази жена я поставя над всички досегашни кинозвезди и секссимволи, защото със споделянето на здравните й проблеми, самата тя се отказва от този статус напълно съзнателно. Кара хората да говорят за болестите, с които се бори преди да са я достигнали, влиятелността й помага да се търсят решения, да има надежда. Разбира се, троловете са навсякъде и нищят и критикуват свободния избор да разполагаш с тялото си, както и с информацията за него. Тя страда от психическо заболяване, тя е луда, тя вече не е жена. Тя вече не е жена?! Премахването на гърдите и детеродните й органи и влизането в ранна менопауза за някои хора означава, че тя вече не е жена. Или жената като крава за разплод. Няма цици – няма мляко. Няма яйчници – няма деца – не-жена. Все едно, глупавите хора никога няма да свършат. Важното е, че сме свидетели на една физическа деконструкция, която ще накара много хора да променят мисленето си за рака, за страха, за женското тяло, за секссимволите, за феминизма, за волята да живееш заради децата си, но и заради света.

Анджелина Джоли в крайна сметка е един много рационален човек, който се движи в света с абсолютната яснота, че животът е кратък и трябва да сме максимално будни. За съжаление много малко жени могат да си позволят подобна превенция, тестът за гена за рак на гърдата е скъп, а и превантивните операции може би не се покриват от осигуровките. Въпреки това тя прави огромна крачка към знанието, водейки публична битка със Злото не по холивудски, а по човешки, и това няма как да не даде резултат вбъдеще. Вероятно ще се търси начин този тест да поевтинява, както и подобни операции да бъдат предлагани като възможност дори на здрави жени носещи гена. Така или иначе вървим към свят, в който много части от човешкото тяло ще бъдат заменими с механични, какъв е проблемът да се лишаваме от това, което може да ни разболее? Яйцеклетки се замразяват, други жени износват, Елтън Джон има деца. Органичната ни цялост ни прави само по-крехки, а все още не сме готови психически да бъдем други. И когато жена води така публично своята лична здравна и психологическа битка в името на общото ни по-здраво бъдеще, осъждайки и критикувайки я оставаме вързани за миналото и слабостите ни. В края на краищата поведението и каузата на Анджелина заслужават много повече подкрепящи хаштагове от истериите на Елтън Джон срещу свободата на словото. Но неговият глас се чува повече и има по-голямо влияние, защото е хомосексуален мъж. Така и Хилари Клинтън не беше избрана за президент на миналите избори. Тъмнокож беше предпочетен пред жената.

Или сега е моментът за една неблага вест за неблагите хора: „Ние сме внучките на вещиците, които не сте успели да изгорите“.

Long live Angelina Jolie!

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС