Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Делегираните бюджети в културата стават фиксирани

Търсят се варианти за самоосигуряващите се творци, засега могат да използват отпуснатите безлихвени кредити

„После ще се тревожим как отново да мотивираме хората да идват в салоните и да консумират изкуство“, каза министър Боил Банов. Снимка: Площад Славейков - Делегираните бюджети в културата стават фиксирани

„После ще се тревожим как отново да мотивираме хората да идват в салоните и да консумират изкуство“, каза министър Боил Банов. Снимка: Площад Славейков

Трудовите възнаграждения на хората в културата на бюджетна издръжка са гарантирани, заяви по Би Ти Ви министърът на културата Боил Банов. Това ще бъде гласувано в сряда на заседание на Министерски съвет. Докато трае извънредното положение и за известно време след това всички делегирани бюджети в културата стават фиксирани. Министърът призова институциите да не освобождават творците и да не ги изпращат в неплатен отпуск.

Самоосигуряващите се артисти могат да ползват безлихвен кредит от 1500 лв., но министерството е длъжно да се погрижи за тях допълнително и в момента се търсят механизми за това. В сряда предстои онлайн среща на всички министри на културата на Европа, за да се създаде общ модел за всички държави. В Европа самоосигуряващите са много повече и вече се трупа опит в това отношение, каза Боил Банов, като изрази увереност, че ще бъде намерен работещ механизъм. Възможно е да се въведе някакъв тип еднократна субсидия, вече има разговори и с финансовия министър, но това ще бъде решено след общата среща на министрите от Европа.

В дългосрочен план са мобилизирани всички ресурси на министерството. След извънредното положение ще бъдат отворени повече програми с много повече пари, за да бъде захранен целият сектор. Дори да има свиване тази година, творците трябва да устоят. Ще бъдат използвани средства, които са налични в европейските програми, но и от собствени средства на държавата. Средствата от програма „Мобилност“, която очевидно няма да бъде прилагана в тези условия, ще бъдат пренасочени.

Творците са ми много важни, заяви Боил Банов и добави, че тази извънредна ситуация е жесток удар, може би един от най-тежките в историята на българската култура.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах