Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Деликатно свирепата Хамлет (видео)

Гледаме в Пловдив филмова версия на театрален спектакъл от Манчестър, където половете са сменени

Прожекцията на тази версия на „Хамлет“ е с подкрепата на Британския съвет.  - Деликатно свирепата Хамлет (видео)

Прожекцията на тази версия на „Хамлет“ е с подкрепата на Британския съвет.

Гледаме и в България „Хамлет“ на Сара Франкъм, постановка, приета изключително успешно от критика и зрители след премиерата си през 2014 г. в Манчестър. В ролята на датския принц влиза дама – Максин Пийк. У нас филмова версия на спектакъла ще бъде излъчена в рамките на Нощта на музеите и галериите в Пловдив на 23 септември.

„Хамлет“ на Франкъм бе оценен от театралния критик на „Гардиън“ Сузана Клап с четири от пет звезди – като се посочваше, че смяната на полове в спектакъла може и да обърква за момент, но със сигурност не изопачава пиесата на Шекспир. А самата Максин бе наречена „деликатно свирепа“ в образа си на датския принц.

Година по-късно и Питър Брадшоу от британското издание изказа възхитата си от спектакъла, заявявайки, че той просто е създаден за кино.

„Това е страшно бърза, плавна, нападателна продукция, а Хамлет на Пийк е като хлапе, което тръгва по лош път, разчитащо на приятелчетата си да го снабдяват с наркотици, поддържащо агресивна къса прическа – руса, но не като байроновската подстрижка на Хамлет на Оливие. Нейният избор за ролята не е трик.“

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

Филмовата версия на „Хамлет“ се излъчва у нас с подкрепата на Британския съвет. След като през цял сезон през 2014-а представлението се игра при препълнени зали в театър Royal Exchange в Манчестър, сега екранният му вариант ще бъде прожектиран по целия свят като част от пътуващата колекция „Шекспир на кино“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах