Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Делото срещу HBO на семейството на Майкъл Джексън отива на арбитражен съд

Адвокатите на семейство Джексън използват негов стар договор с HBO да не се очерня личността му

Майкъл Джексън в „Напускайки Невърленд“. Снимка: НВО - Делото срещу HBO на семейството на Майкъл Джексън отива на арбитражен съд

Майкъл Джексън в „Напускайки Невърленд“. Снимка: НВО

Американски апелативен съд отсъди в полза на попечителския тръст на Майкъл Джексън и делото, заведено от семейството на Краля на попа срещу НВО заради документалния филм „Напускайки Невърленд“ (Leaving Neverland), предстои да бъде разрешено от арбитражен съд. В продукцията на НВО двама мъже разказват в детайли, че са били обект на сексуален тормоз в имението на поппевеца, когато са били деца.

Вижте всичко по темата МАЙКЪЛ ДЖЕКСЪН И ДЕЦАТА В ЖИВОТА МУ

Скоро след премиерата на филма, който сериозно поляризира зрителите, семейството на Джексън заведе дело срещу НВО с искане на обезщетение от 100 млн. долара, тъй като от телевизията са нарушили клауза от договор между двете страни от 1992 г., според която личността на Майкъл Джексън не може да бъде очерняна. Тогава договорът е подписан за излъчването на концертния филм от турнето „Dangerous“. От НВО казват, че клаузата е неприложима за настоящия спор и от своя страна отправят обвинения към попечителския тръст на певеца, че иска да заглуши историите на жертвите на сексуално насилие.

Миналата година съд в Калифорния разреши случаят да бъде отнесен към арбитър, каквато възможност се дава от друга клауза в същия договор. НВО обжалва това решение, но на 14 декември Апелативният съд на Девети съдебен окръг на САЩ потвърди нуждата от намеса на трета страна.

„Договорът съдържа арбитражна клауза, която покрива твърденията, че НВО са очернили личността на Джексън, докато същевременно са подвластни на продължаващо задължение за конфиденциалност – се казва в решението на съда. – Ние можем единствено да решим дали двете страни са се съгласили за арбитраж на подобни спорове, а самият арбитър ще прецени дали исканията са основателни.“

НВО искаше да избегне намесата на арбитър в спора с аргумента, че телевизията никога не е имала намерения да дава разрешение на наследниците на Джексън да забраняват какво се разпространява по негов адрес в каналите им. Друг аргумент на адвоката им е, че договорът от 1992 г. не бива да бъде взиман под внимание, защото и двете страни са изпълнили задълженията си преди години.

Пред НВО в момента има два варианта – телевизията може да обжалва решението на Апелативния съд пред пълния му състав, или да представи аргументите си пред арбитражен съд.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg