Демонстрации за безопасно шофиране затварят софийски улици

Дрифт шоу, картинг и шампионат по автомобилизъм ще учат децата на маниери на пътя

Професионални лектори ще възпитават правила на движение у бъдещите шофьори.  - Демонстрации за безопасно шофиране затварят софийски улици

Професионални лектори ще възпитават правила на движение у бъдещите шофьори.

Новинарските емисии напоследък са се превърнали в черни хроники за пътни произшествия, пострадали при пътни произшествия и починали при пътни произшествия – за да промени някой ден това, София затваря няколко улици на 17 и 18 август, като част от кампанията „Да превърнем децата от бъдещи опасни в бъдещи безопасни шофьори!“. В двата дни части от бул. „Владимир Вазов“, ул. „Резбарска“ и ул. „Витиня“ ще останат затворени.

Инициативата е в рамките на програмата „Мисия 0“ на Института за пътна безопасност, като насочва вниманието към децата. Това е иновативна нова система за управление на работата по безопасност на движението. На пътен възел Стадион „Герена“ бъдещите шофьори под 18 години ще получат теоретични и практични познания как безопасно да управляват превозното си средство. Уроци ще има и за настоящите шофьори, които ще бъдат поставени в изкуствено създадени рискови ситуации.

Затвореният участък, където ще се провеждат състезанията.

Междувременно ще се проведе националният шампионат „Безопасно шофиране“ за деца и подрастващи до 18 години – съревнование в състезателна среда по практическо управление на картинг и автомобил и теория върху Правилника за движение по пътищата.

За порасналите любители на високите скорости се организира дрифт шоу, както и „Гран При София” 2019 – III-ти кръг от Национален шампионат по автомобилизъм на Затворен маршрут „Гран При София 2019”.

Но инициативата не бива да се провежда само два дни в годината – затова до 25 август в „Сердика център“ между 12 и 14 ч. професионални лектори от Института за пътна безопасност ще обучават най-малките в основните правила за движение.

„Трябва да започнем от най-малките – да възпитаваме правилно поведение на пътя, за да можем да намалим пътните произшествия до 0“, казва Богдан Милчев, председател на Института за пътна безопасност.

Той призова и да бъде подкрепена програмата „Мисия 0“. Тя е иновативна нова система за управление на работата по безопасност на движението.

ДС