Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Демонтаж“ на Паметника на съветската армия, двама в ареста

Противоречивият монумент често става обект на „покушения“

Снимка: Тихомира Методиева, Топ Новини - „Демонтаж“ на Паметника на съветската армия, двама в ареста

Снимка: Тихомира Методиева, Топ Новини

Двама души са били арестувани в понеделник вечер, защото са написали с големи букви в жълто и синьо „Лустрация“ и „Демонтаж“ на Паметника на Съветската армия в София – върху текста „На Съветската армия освободителка от признателния български народ“. Задържани в Първо РПУ са били Манол Глишев и Кирил Чуканов.

Както е известно, през септември миналата година други четирима души бяха арестувани от полицията заради писане по противоречивия паметник. Месеци по-късно, през януари т.г. прокуратурата отказа да повдигне обвинения срещу тях.

Паметникът на Съветската армия неведнъж е ставал обект на „покушения“, заявяващи разпространената гражданска позиция, че той трябва да бъде преместен от центъра на София. В средата на 2011 г. барелефът със съветски войници бе оцветен и те бяха превърнати в персонажи от западната поп-култура, сред които Супермен, Капитан Америка, Роналд Макдоналд и др.

Миналата година пък Паметникът осъмна веднъж в цветовете на украинското знаме. През 2013 г. монументът бе изрисуван в розово – с извинение, че България се е включила в инвазията в Чехословакия при Пражката революция от 1968 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg