СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Демонтажът на паметника пред НДК в снимки

Свалянето на фигурите става бавно и прецизно, работниците са в самия монумент

Опит да бъде вдигната първата фигура. Снимки: Емил Георгиев и Веселин Боришев, Клуб Z - Демонтажът на паметника пред НДК в снимки

Опит да бъде вдигната първата фигура. Снимки: Емил Георгиев и Веселин Боришев, Клуб Z

Тридесет и шест години след появата си в центъра на София, сбогуването с монумента „1300 години България“ протича бавно и внимателно. Районът е отцепен с метални заграждения, но наоколо любопитните да проследят историческата раздяла с паметника не са никак малко.

Произведението на Валентин Старчев, спечелило си седмокрили прозвища, ще бъде демонтирано елемент по елемент. Финалът, когато трябва да бъде отстранено бетонното тяло на произведението, не е ясно как ще настъпи – може би ще бъде с взрив.

Първият ден от демонтажа на паметника пред НДК премина в рязане на монтираните в грамадата фигури. Работниците започнаха със скулптурите на книжовниците – след като бе срязан „нитът“, кранът се опита да го вдигне, но се оказа, че тялото е здраво свързано и със съседните фигури. Наложи се да влязат с оксижена в самия монумент.

По-късно железните гиганти бяха отделени от бетона и свалени с крана. Положиха ги край руините на паметника в очакване да бъдат превозени към новия си дом – Националния исторически музей.

Демонтажът дотук в снимки:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg