VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Демонтират Бронзовата къща през февруари

Новото произведение, което ще бъде вдигнато на площадка „Мавзолей“, все още не е обявено

Бронзовата къща бе открита на 22 октомври 2018-а с гаф - навръх церемонията токът угасна. Наложи се да светят с фенерче на посланичката на Австрия у нас, за да прочете словото си. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Демонтират Бронзовата къща през февруари

Бронзовата къща бе открита на 22 октомври 2018-а с гаф - навръх церемонията токът угасна. Наложи се да светят с фенерче на посланичката на Австрия у нас, за да прочете словото си. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В първите дни на февруари тази година започва демонтажът на Бронзовата къща, научи „Площад Славейков“ от Столична община. Площадката на нейното място става терен за временно експониране на съвременно изкуство.

Произведението на Пламен Деянофф бе открито на 22 октомври след поредица от скандали, измами и закъснения. Арт инсталацията трябваше да бъде поставена на мястото на мавзолея на Георги Димитров в чест на българското европредседателство – като подарък от следващия домакин на политическото събитие, Австрия. Но авторът успя да я завърши едва за финала му.

Вижте още: ОТКРИХА БРОНЗОВАТА КЪЩА С ГАФ

Въпреки краткия си „живот“ – около 3 месеца, Бронзовата къща се оказа най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г. В ефира на БНТ бе съобщена цената на творбата, в която влиза и поставянето ѝ – 2 млн. евро, дадени от австрийците.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Пламен Деянофф се надяваше инсталацията да остане там, където е поставена, и изрази тази своя надежда пред „Площад Славейков“, но от Столична община имат други планове за терена – организираха конкурс за произведения на съвременното изкуство, които ще бъдат експонирани на мястото. Ще бъде в рамките на новата програма „Навън“ с бюджет 100 хил. лв. годишно. Победителят все още не е обявен.

„Резултатите по Програмата ще бъдат обявени със закъснение поради изчакване на становище от Направление „Архитектура и градоустройство”, свързано с конструктивно обследване и проучване на локацията – площадка „Мавзолей“, и възможностите за реализация на предложените проекти“, съобщиха от Дирекция „Култура“ към Общината.

От там твърдят, че графикът за сключване на договорите по програма „Навън“ ще бъде спазен – ще стане в периода март – април, а за реализация на спечелилия проект (или проекти) – между март и декември тази година.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg