Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Демонтират Бронзовата къща през февруари

Новото произведение, което ще бъде вдигнато на площадка „Мавзолей“, все още не е обявено

Бронзовата къща бе открита на 22 октомври 2018-а с гаф - навръх церемонията токът угасна. Наложи се да светят с фенерче на посланичката на Австрия у нас, за да прочете словото си. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков - Демонтират Бронзовата къща през февруари

Бронзовата къща бе открита на 22 октомври 2018-а с гаф - навръх церемонията токът угасна. Наложи се да светят с фенерче на посланичката на Австрия у нас, за да прочете словото си. Снимка: Емил Л. Георгиев/Площад Славейков

В първите дни на февруари тази година започва демонтажът на Бронзовата къща, научи „Площад Славейков“ от Столична община. Площадката на нейното място става терен за временно експониране на съвременно изкуство.

Произведението на Пламен Деянофф бе открито на 22 октомври след поредица от скандали, измами и закъснения. Арт инсталацията трябваше да бъде поставена на мястото на мавзолея на Георги Димитров в чест на българското европредседателство – като подарък от следващия домакин на политическото събитие, Австрия. Но авторът успя да я завърши едва за финала му.

Вижте още: ОТКРИХА БРОНЗОВАТА КЪЩА С ГАФ

Въпреки краткия си „живот“ – около 3 месеца, Бронзовата къща се оказа най-скъпото произведение на изкуството, поставено в публичното пространство у нас след 1989 г. В ефира на БНТ бе съобщена цената на творбата, в която влиза и поставянето ѝ – 2 млн. евро, дадени от австрийците.

Америка за България

Пламен Деянофф се надяваше инсталацията да остане там, където е поставена, и изрази тази своя надежда пред „Площад Славейков“, но от Столична община имат други планове за терена – организираха конкурс за произведения на съвременното изкуство, които ще бъдат експонирани на мястото. Ще бъде в рамките на новата програма „Навън“ с бюджет 100 хил. лв. годишно. Победителят все още не е обявен.

„Резултатите по Програмата ще бъдат обявени със закъснение поради изчакване на становище от Направление „Архитектура и градоустройство”, свързано с конструктивно обследване и проучване на локацията – площадка „Мавзолей“, и възможностите за реализация на предложените проекти“, съобщиха от Дирекция „Култура“ към Общината.

От там твърдят, че графикът за сключване на договорите по програма „Навън“ ще бъде спазен – ще стане в периода март – април, а за реализация на спечелилия проект (или проекти) – между март и декември тази година.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах