Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Невъзможно у нас: Демонтират Паметник на Съветската армия в Полша

Руското посолство във Варшава настоява за опазването му

Полски ветерани заплашват да изличат с чук изображенията на съветски воини. - Невъзможно у нас: Демонтират Паметник на Съветската армия в Полша

Полски ветерани заплашват да изличат с чук изображенията на съветски воини.

Паметникът на Съветската армия в полския град Нови Сонч ще бъде демонтиран, съобщава ИТАР-ТАСС. Руското посолство в Полша обяви намерението си да настоява за запазване на мемориала в оригиналния му вид. Първоначално бе съобщено за отстраняването на някои елементи от монумента, но в крайна сметка става ясно, че ще бъде преместен изцяло през пролетта на 2015 г.

„От посолството проверяваме появилите се в местните медиите новини за предстоящото премахване на елементи от паметника на съветските войници, – съобщава говорител на руската мисия във Варшава Валерия Пержинская. – Опазване на руските и съветски военни гробове и паметници е уредено от руско-полската спогодба от 1994 г. Полските власти са отговорни за целостта на паметниците и трябва да предотвратят каквито и да било действия, които биха им причинили щети. Ако тези съобщения в медиите са верни, посолството ще се свърже с полските държавни органи, за да поиска обяснение и да настоява за възстановяването на паметника в първоначалния му вид.“

Властите в Нови Сонч са дали съгласие за отстраняване на елементи, монтирани в центъра на паметника на Съветската армия. Ще бъде свален барелеф на съветски войници, както и надписи от пиедестала. Градската управа взела решение да премахне тези части, след като в кметството били получени заплахи от редица ветерани и обществени организации да изличат с чук изображенията на солдатите.

Заместник-кметът Йежи Гвизд заявява, че премахването на барелефа не нарушава руско-полските отношения. „Ние се отнасяме с уважение към погребаните тук войници. Отстраняването на съветските символи ще бъде извършено в съответствие със законите“, каза Гвизд.

Властите в Нови Сонч уверяват, че по време на демонтажа могилата на съветските войници няма да бъде разрушавана. Тепърва ще се вземе решение къде ще бъдат преместени останките.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg