Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Демонтират решетките в Народното събрание

Премахват ги по нареждане от Министерството на културата

Вчера парламентът осъмна с решетки отвътре. Снимка: БГНЕС - Демонтират решетките в Народното събрание

Вчера парламентът осъмна с решетки отвътре. Снимка: БГНЕС

Премахват металните врати от сградата на Народното събрание по заповед на Инспектората за опазване на културното наследство, съобщиха от Министерството на културата.

Тази сутрин инспектори от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ на Министерството на културата са извършили спешна проверка във връзка с информациите за осъществена нерегламентирана намеса по сградата на Народното събрание, която е със статут на недвижима културна ценност от национално значение.

От публикации в медиите стана ясно, че от вътрешната страна на парадния вход на Народното събрание са монтирани метални решетести врати. След като са се убедили в нерегламентираното поставяне на съоръженията, инспекторите от Министерството на културата са съставили констативен протокол и са наложили принудителна административна мярка за премахване на непозволените елементи по интериора на сградата на Народното събрание.

За нарушението ще бъде съставен и Акт за административно нарушение по Закона за културното наследство. От Министерството на културата не съобщават кой е отговорен за нарушението.

Допълнителните охранителни съоръжения са монтирани след дългогодишно настояване от Националната служба за охрана, са заявили днес от ръководството на НСО. Решетките са били закупени още през 2019 г. и според парламентаристи, са били предназначени за сградата на бившия Партиен дом, където временно беше изнесено Народното събрание по време на управлението на ГЕРБ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg