Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Ден без автомобили в Париж

Инициативата съвпадна с опакованата Триумфална арка на Кристо (видео)

Денят без автомобили позволи на пешеходците да разгледат инсталацията на Кристо фронтално. Снимка: Кристо и Жан-Клод/Фейсбук - Ден без автомобили в Париж

Денят без автомобили позволи на пешеходците да разгледат инсталацията на Кристо фронтално. Снимка: Кристо и Жан-Клод/Фейсбук

Тълпи от парижани и туристи изпълниха „Шанз-Елизе“ в неделя, 19 септември – обявен за ден без автомобили по някои от най-големите булеварди в Париж. Пешеходците се движеха с предимство и мнозина от тях бяха излезли специално, за да видят Триумфалната арка, опакована от Кристо, съобщава „Евронюз“.

„Това е нашата възможност да се разходим по „Шанз-Елизе“ и да погледнем Триумфалната арка отпред,  не само от тротоара“, коментира Ани, 68-годишна парижанка.

Общината в Париж въведе ден без автомобили в централните райони за пръв път през 2015 г. с идеята да се превърне в ежегодна инициатива. През 2017 г. еднодневната забрана за автомобили се разрасна и обхвана още няколко градски квартали. Ан Идалго, кмет на града, настоява, че забраната за автомобили, макар и еднодневна, може да окаже благоприятно влияние върху трафика в града и в крайна сметка да подобри качеството на въздуха.

Денят без автомобили по правило не важи за градския транспорт, такситата, велосипедистите и гражданите, които имат неотложна работа. Междувременно в останалите райони на града ограничението за движение на автомобили е намалено на 30 км/ч (обикновено е 50 км/ч).

Мярката разгневи някои граждани, които протестират, че нямат адекватни алтернативи на придвижване. Други казват, че инициативата налага дискриминация, тъй като кметицата не обръща внимание на регионите в покрайнините.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах