Ден на българското кино с безплатни филми онлайн

Днес се навършват 106 години от прожекцията на първия български игрален филм „Българан е галант“

„Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е сред филмите, които може да се гледат безплатно онлайн в Деня на българското кино.  - Ден на българското кино с безплатни филми онлайн

„Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов е сред филмите, които може да се гледат безплатно онлайн в Деня на българското кино.

На 13 януари 1915 г., преди повече от век, в първото столично кино „Модерен театър“ се състои премиера на първия български игрален филм „Българан е галант“. Немият черно-бял филм е със сценарист Васил Гендов, актьор от Народния театър. През 2005 г., точно 90 години след тази прожекция, 13 януари официално става Ден на българското кино.

Тази година празникът е много по-различен. Кината не работят, отчитат сериозни финансови загуби заради липсата на приходи от продажба на билети, а в дните, в които работеха през лятото и есента, трябваше да въртят стари филми заради отложените премиери на редица заглавия.

Затова този 13 януари киното, както голяма част от културата напоследък, е онлайн. По повод празника 16 документални и 23 пълнометражни български филма от последните години ще бъдат достъпни за безплатно гледане в българската стрийминг платформа „Нетера тв+“. За първи път толкова много български заглавия ще достигнат едновременно до публиката в цялата страна. В списъка с филми за безплатно гледане са „Безкрайната градина“ на Галин Стоев, „Маймуна“ на Димитър Коцев-Шошо, „Писма от Антарктида“ на Станислав Дончев, „Слава“ на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, „Посоки“ на Стефан Командарев, „Диви и щастливи“ на Мартин Макариев, както и документалните филми на „Агитпроп“, Найо Тицин и много други.

Филмите може да се гледат свободно между 16 и 24 ч. на 13 януари. Стриймването в този пояс ще бъде заплатено от НФЦ и Столична община, за да се защитят носителите на авторски права. Съответните възнаграждения от една страна стимулират усилията и положения авторски труд, а от друга насърчават зрителската аудитория да търси регламентиран достъп до интернет съдържанието, отбелязват организаторите.

Фантастико

„Българан е галант“ е с участието на Мара Липина и Гендов, колеги от Народния театър. Продукцията е заснета за 6 дни със снимачен филмов апарат, купен на старо от Будапеща. За снимачна площадка служи пространството пред къщата на предприемача Димитър Съселов на ул. „Славянска“ № 9 в София.

Сюжетът разказва за любовните неволи на бонвивана Българан. Докато се разхожда по софийските улици, среща красива млада дама и започва да я ухажва. Опитва се да я впечатли, като ѝ купува цветя. Тя решава да даде добър урок на натрапника и му предлага да я придружи из пазара. Прави покупки и уж, че си е забравила парите – моли Българан да ѝ даде назаем. Дамата води ухажора си в ресторант и за негова сметка поръчва напитки и закуски. След гощавката натоварва кавалера с пакетите и го повежда към дома си. По пътя среща своя съпруг и му предлага да хванат файтон, като освободят „носача“. Двамата потеглят пред смаяния Българан, а за благодарност той получава само една монета.

Филмът не е оцелял на лента до наши дни. Вероятно е бил загубен при бомбардировките на София през 40-те години на миналия век.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах