Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Ден на българското кино с прожекции с вход свободен в четири града

Нови български заглавия - „Като за последно“, „Страх“, „Хлад“...

Васил Банов и Мария Бакалова в кадър от „Като за последно“ - Ден на българското кино с прожекции с вход свободен в четири града

Васил Банов и Мария Бакалова в кадър от „Като за последно“

Прожекции на тринайсет нови български филма с вход свободен ще отбележат предстоящия Ден на българското кино. По традиция професионалният празник на българската филмова общност се провежда на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант“.

През 2022 г. програмата „13 филма за 13 януари“ ще отбележи повода в София, Пловдив, Велико Търново и Варна. Ще бъдат представени нови български игрални, документални и анимационни филми, сред които комедията „Като за последно“ с Мария Бакалова; българското предложение за номинация за „Оскар“ за 2022 г. „Страх“; анимационният „Сантяго“ на Андрей Кулев, който му донесе Голямата награда за анимационен филм на фестивала „Златен ритон“ и Награда за български късометражен филм на 25-ия „София Филм Фест“; късометражният „Хлад“ на Девина Василева и др.

Вижте още: БЪЛГАРСКИ ФИЛМ В СЕЛЕКЦИЯТА НА ФЕСТИВАЛ ЗА КЪСОМЕТРАЖНО КИНО В КАН

Прожекциите ще бъдат в „Одеон“, „Дом на киното“, „G8“ и „Синегранд“ в София, в кино „Палас“ във Велико Търново, във Фестивалния и конгресен център във Варна и в „Lucky Дом на киното“ в Пловдив.

„13 филма за 13 януари“ се организира от Националния филмов център в партньорство със Столична община. Всички филми от програмата, както и детайли за прожекциите, може да намерите тук.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах